Ook elders heropenen de scholen: VRT NWS spreekt met Vlamingen in het buitenland  

In het buitenland gaan, net als bij ons, de meeste scholen binnenkort opnieuw open en in sommige landen is het schooljaar zelfs al begonnen. De maatregelen verschillen sterk van land tot land. VRT NWS was benieuwd naar hoe andere landen omgaan met het heropenen van de scholen. We vonden een aantal Vlamingen in het buitenland die bereid waren om te getuigen.

Zoals elk jaar gaan de scholen in België, ondanks de coronapandemie,  morgen opnieuw open, op 1 september. Kinderen in de lagere school mogen elke weekdag naar school, in de middelbare scholen hangt dat af van  kleurencodes, die de ernst van de pandemie aanduiden.

Twee weken geleden besliste minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met de onderwijswereld en de experten dat code geel van kracht is bij het begin van het schooljaar. Dat wil zeggen dat alle leerlingen voltijds naar school mogen. Er geldt een mondmaskerplicht in de klas voor iedereen vanaf 12 jaar. Maar hoe zit dat nu in het buitenland? We namen enkele landen onder de loep en spraken met Vlaamse ouders en kinderen in het buitenland. 

In  Nederland zijn de scholen in het zuiden en in het noorden opnieuw volledig open. In het midden van Nederland heropenen de scholen deze week. Bij onze noorderburen start het schooljaar elk jaar iets vroeger dan bij ons.

Leerlingen van de lagere school moeten geen afstand houden van elkaar en van de leerkrachten. Op de middelbare school moeten leerlingen wél anderhalve meter afstand houden van de leerkracht, maar niet van elkaar. In heel wat middelbare scholen in Nederland is het dragen van een mondmasker verplicht, maar die verplichting geldt niet voor het hele land. 

Als ik iets gemist heb tijdens de lockdown, dan zijn het wel mijn vrienden 

Isac (11) woont in Nederland

Kinderen en jongeren die symptonen hebben van het coronavirus moeten thuisblijven. Leerlingen uit het lager onderwijs mogen met een verkoudheid nog wel naar school, omdat zij het virus minder lijken te verspreiden. De Nederlandse overheid heeft scholen er op gewezen dat ze moeten voldoen aan de richtlijnen voor ventilatie.

VRT NWS sprak met Julia Steenwegen en haar zoon Isac (11). Het gezin woont in Nijmegen, in het zuidoosten van Nederland. Isac is enthousiast dat hij opnieuw naar school mag:

Videospeler inladen...

In sommige delen van Duitsland, zoals in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de hoofdstad Berlijn, gingen de scholen twee weken geleden open. In de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren al op 3 augustus. Maar na vier dagen moesten twee scholen daar alweer dicht omdat er coronabesmettingen waren. 

In Duitse scholen gelden strengere regels dan in België en Nederland. In de verschillende Duitse deelstaten wordt hevig gediscussieerd over het al dan niet verplichten van een mondmasker voor kinderen en jongeren. De regels voor het dragen van een mondmasker verschillen dan ook van deelstaat tot deelstaat.

Ik ben niet bang nu de kinderen terug naar school gaan

Jan Lensen woont met zijn gezin in Duitsland

In Noordrijn-Westfalen, het zwaarst getroffen gebied in Duitsland met zo’n 56.000 vastgestelde coronabesmettingen, geldt een mondmaskerplicht voor alle leerlingen van de middelbare scholen. In Berlijn zijn mondmaskers niet verplicht in de klas, hoewel sommige scholen die verplichting lokaal toch opleggen. Kinderen en jongeren worden in groepen verdeeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De familie Lensen in Saksen blikt vol enthousiasme vooruit naar het nieuwe schooljaar. Ansel (8) en Tristan (8) zijn blij dat ze opnieuw naar school mogen, papa Jan heeft vertrouwen in de Duitse heropstart: 

Videospeler inladen...

Het nieuwe schooljaar begint in Frankrijk op 31 augustus, vandaag dus. Op 11 mei, nog lang voor de zomervakantie, gingen de scholen al opnieuw open bij onze zuiderburen. Kinderen en jongeren waren toen weliswaar niet verplicht om naar school te gaan. In juni moesten alle leerlingen wél opnieuw verplicht naar school. 

Ook in Frankrijk verschillen de maatregelen naargelang de leeftijd van de leerlingen. In het lager onderwijs moeten de kinderen een meter afstand houden. In het middelbaar is een mondmasker verplicht op plaatsen waar de sociale afstand niet kan worden gegarandeerd. 

Het is de eerste keer dat de kinderen zo enthousiast zijn dat ze opnieuw naar school mogen

Sofie Loriot woont met haar gezin in Frankrijk

In zwaargetroffen gebieden, waar het virus opnieuw sterk opflakkert, is het nog onzeker of de scholen opnieuw opengaan. In die zogenaamde "zones en circulation active", met onder meer Parijs en Marseille, kan het zijn dat scholen gesloten blijven.

We spraken met Sofie Loriot, mama van Thibaut (4) en Luca (6) over hun ervaringen met afstandsonderwijs en de heropstart van de scholen. Het gezin woont in Beauvais, op anderhalf uurtje rijden van Parijs: 

Videospeler inladen...

Begin juni besliste de Spaanse regering om alle scholen opnieuw te openen na de zomervakantie. Sommige scholen gaan open op 7 september, in andere delen van het land is dat later. Maar in Spanje klinkt steeds luider de vraag of het wel verstandig is om de scholen volgende maand al te heropenen. 

Op de speelplaats moeten we twee meter van elkaar zitten en dat is heel vervelend

Elena (9) woont in Spanje

In de Spaanse hoofdstad Madrid is besloten om de scholen gespreid te openen. De kleuterscholen openen opnieuw op vrijdag 4 september. Voor de leerlingen van het eerste tot en met het derde leerjaar openen de Madrileense scholen op dinsdag 8 september. Vanaf dan zijn ook nog maar maximaal 20 kinderen toegelaten in de klassen. Tot nu toe waren dat er 25 per klas. 

De leerlingen van het vierde tot en met het zesde leerjaar kunnen op donderdag 17 september weer naar school. Ook hier daalt de maximumbezetting per klas van 25 naar 20. 

In Spanje is er maar schoolplicht tot het vierde middelbaar. De leerlingen van het eerste en tweede middelbaar in Madrid kunnen op vrijdag 18 september opnieuw naar school. Vanaf dan zijn er in plaats van 30 maar 23 kinderen per klas toegelaten.

De leerlingen van het derde en vierde middelbaar ten slotte mogen al op woensdag 9 september weer naar school. Zij mogen de helft van de week fysiek aanwezig zijn in de klas, de rest van de week krijgen zij afstandsonderwijs. 

Of de rest van de scholen in Spanje de maatregelen in Madrid zullen volgen is nog af te wachten. 

We nemen een kijkje bij Kathleen en haar dochter Elena (9). Het gezin woont in Rafeldunyol, op twintig kilometer van Valencia. Elena mag vanaf 7 september opnieuw naar school: 

Videospeler inladen...

In Italië is de heropening van de scholen gepland op 14 september. In totaal zullen de Italiaanse scholen dan meer dan zes maanden gesloten zijn geweest, nadat Italië als eerste Europees land in lockdown ging. De scholen gaan in september weer open, maar er zijn strenge maatregelen. 

Het Italiaanse ministerie van Onderwijs bestelde drie miljoen eenpersoonsbanken, zodat leerlingen afstand van elkaar kunnen houden. Het is lang niet zeker dat die schoolbanken op tijd zullen aankomen. Daarom namen tienduizenden leerkrachten in Italië het heft in eigen handen en zaagden ze de huidige schoolbanken doormidden. 

Er kan een evenwicht worden gezocht tussen face-to-face en online 

Evelyn de Clercq woont met haar gezin in Milaan

De regering verplicht het dragen van een mondmasker in het middelbaar. Leerkrachten moeten zelfs een face shield dragen bovenop een mondmasker. Daarnaast zal het aantal leerlingen per klas zo klein mogelijk worden gehouden. De leerlingen zullen worden verdeeld in kleine groepjes. Klaslokalen zullen verschillende keren per dag worden schoongemaakt. Een meter afstand is ook verplicht. 

De regering roept ook op om buiten les te geven waar dat kan. Theaterzalen, parken en musea openen alvast hun deuren en kunnen dienst doen als klaslokaal.

We spraken met de familie Guerriero. Papa Renato, mama Evelyn en hun kinderen Giulia (12) en Victor (12) wonen in Milaan en kijken vol enthousiasme uit naar het nieuwe schooljaar: 

Videospeler inladen...

In Zweden zijn de scholen nooit gesloten geweest. Alle leerlingen onder zestien jaar mochten tijdens de coronapandemie gewoon naar school. Sinds vorige week mogen ook leerlingen van zestien jaar en ouder opnieuw naar school.

In Zweden bepalen de gemeenten en scholen zelf welke coronamaatregelen van kracht zijn. Sommige gemeenten dringen er bij de scholen op aan om later te beginnen, zodat leerlingen niet tijdens de spits in het openbaar vervoer zitten. 

De Zweedse staatsepidemioloog Anders Tegnell gelooft niet dat kinderen en jongeren een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het virus. Hij is dan ook tegen vergaande coronamaatregelen in scholen, zoals het dragen van een mondmasker. 

Wij zijn gewoon herbegonnen. Je merkt hier niet veel van de coronacrisis op school

Aaron (14) en Adam (12) wonen in Zweden

Uit een onderzoek van het Zweeds agentschap voor Volksgezondheid, waarin een vergelijking wordt gemaakt met Finland, blijkt dat het sluiten van scholen geen meetbaar effect heeft op het aantal coronabesmettingen bij kinderen. Net als bij het begin van de pandemie legt de Zweedse regering vooral de nadruk op de burgerzin. Handen wassen en afstand houden is zowat het overheidsadvies aan Zweedse scholen en scholieren. 

We spraken met Aaron (14) en Adam (12), middelbare scholieren uit Nyköbing, in Zweden. Zij vertellen over hun eerste schooldag na de lange zomervakantie: 

Videospeler inladen...

In het Verenigd Koninkrijk is premier Boris Johnson erop gebrand om in september de scholen opnieuw te openen. In een interview met de BBC eerder deze maand benadrukte Johnson dat het "een morele plicht is" om de scholen te heropenen.

Sinds vorige week dinsdag zijn de scholen in Schotland opnieuw open. Het Britse ministerie van Onderwijs is van plan om in de rest van het Verenigd Koninkrijk leerlingen van alle leeftijdscategorieën voltijds terug naar school te laten gaan vanaf 7 september.

Op maandag 17 augustus lanceerde de Britse regering de backtoschoolsafely campaign, om ouders en leerlingen gerust te stellen dat de scholen klaar zijn om in september opnieuw te openen. 

Het is goed dat de kinderen opnieuw naar school kunnen. We hebben vooruitgang gezien, maar ook achteruitgang

Jeroen Sourbron woont met zijn gezin in het Verenigd Koninkrijk

Welke voorzorgsmaatregelen precies zullen gelden bij het heropenen van de scholen, is nog niet beslist in het Verenigd Koninkrijk. Kinderen en jongeren met symptomen, of waarvan een familielid symptomen heeft, mogen alvast zeker niet naar school. Daarnaast zullen leerlingen hun handen regelmatig moeten wassen en zullen de pauzes meer worden gespreid.

Afstand tussen leerlingen zou niet verplicht worden in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast geldt er een circulatieplan in de scholen. De bedoeling is dat zo weinig mogelijk leerlingen elkaar kruisen in de gangen.

We spraken met Jeroen Sourbron, vader van Amber (14), Sander (12) en Ruben (9) over het afstandsonderwijs en de heropstart van de scholen in het Verenigd Koninkrijk: 

Videospeler inladen...

Op 6 juli, terwijl de coronacrisis volop woedde in de Verenigde Staten, zei president Donald Trump op Twitter dat "de scholen dringend moeten heropenen." Het bericht van Trump stuitte op heel wat kritiek bij leerkrachten en ouders, aangezien het coronavirus in de Verenigde Staten lelijk huishoudt. Als het van Trump afhangt, gaan alle scholen dus eind augustus of begin september opnieuw open in Amerika.

In sommige staten van de VS zijn scholen al een tijdje opnieuw open. In onder meer Georgia, Tennessee, Indiana en Mississippi gaan leerlingen al sinds vorige maand opnieuw naar school. Met als resultaat een toename van 90 procent coronabesmettingen bij kinderen in de afgelopen vier weken. In Mississippi zijn vorige week in 22 scholen coronabesmettingen vastgesteld. 

Vorig jaar zijn we het schooljaar online geëindigd. Nu beginnen we opnieuw online, dus ik ben het wel gewoon ondertussen 

Mieke (11) woont in Californië

In de Verenigde Staten is heel wat onenigheid over het heropenen van scholen. Met meer dan 55.000 bevestigde coronabesmettingen per dag heeft de VS de pandemie nog lang niet onder controle. 

Veel scholen zetten in op digitaal onderwijs, maar ook dat veroorzaakt heel wat tumult in de VS. Afstandsonderwijs is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend in Amerika, aangezien nogal wat gezinnen geen laptop, PC of tablet hebben en niet iedereen heeft internet of een goede internetverbinding. 

We spraken met Andrea en haar dochter Mieke (11) over het afstandsonderwijs in Californië: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen