Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Russische artsen geven toestemming om oppositielid Navalny over te brengen naar Duitsland

De Russische artsen in het Siberische ziekenhuis waar Aleksej Navalny is opgenomen, hebben de toestemming gegeven om de vermoedelijk vergiftigde politicus over te brengen naar een ziekenhuis in Duitsland. Navalny zou zaterdagochtend plaatselijke tijd het ziekenhuis in Omsk verlaten. Eerder vandaag maakten de artsen bekend dat ze geen gif gevonden hebben in het lichaam van Navalny.

Aleksej Navalny zal "binnen enkele uren" het ziekenhuis in Omsk mogen verlaten, zo maakte een Russische arts van het ziekenhuis bekend. Zijn toestand is stabiel, klinkt het en dus kan hij naar Duitsland overgebracht worden voor verdere medische zorg. Navalny wordt wel nog steeds in een kunstmatig coma gehouden. Volgens het Russische persagentschap RIA Novosti staat de vlucht gepland voor zaterdagochtend plaatselijke tijd (komende nacht bij ons).

Navalny (44), een van de grootste critici van de Russische president Vladimir Poetin, werd gisteren opgenomen op de afdeling intensieve zorg in een ziekenhuis in Omsk, in West-Siberië, nadat hij onwel was geworden op een vliegtuig op weg naar Moskou. In het vliegtuig werd hij zo ziek dat de piloot een noodlanding moest maken.

Volgens zijn medewerkers zou Navalny vergiftigd zijn toen hij een kop thee dronk net voor hij op het vliegtuig stapte. Volgens de dokters in het ziekenhuis is Navalny echter niet vergiftigd. Ze vonden geen enkel spoor van gif in zijn bloed en urine, maakte een van de verantwoordelijken van het ziekenhuis vandaag bekend. Ze denken veeleer aan een "probleem met zijn stofwisseling". "Vergiftiging blijft een van de mogelijkheden, maar we geloven er niet in."

Artsen van het ziekenhuis in Omsk spreken met de media.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het ziekenhuis zou al een volledige diagnose klaar hebben van wat er wel gebeurd is, maar kan die naar eigen zeggen nog niet publiek maken. Ze zou wel al aan de familie van Navalny zijn doorgegeven. De Siberische autoriteiten van hun kant maakten bekend dat de politie een "chemische stof" heeft gevonden op het lichaam van Navalny, met name op zijn handen en in zijn haren. De precieze aard van de stof is nog niet bekend.

De familie en medewerkers van Navalny wilden de man zo snel mogelijk overbrengen naar een ziekenhuis in Duitsland, om op die manier sneller te kunnen achterhalen waardoor hij ziek is geworden. Veel vertrouwen in de dokters in het ziekenhuis in Omsk leken ze niet te hebben. Navalny's vrouw stuurde zelfs een brief naar het Kremlin om toestemming te vragen om haar man over te laten brengen.

"Zijn medewerkers zijn bang dat men in het ziekenhuis in Omsk tijd wil rekken en hem zolang mogelijk daar wil houden zodat er minder sporen van het gif in zijn lichaam zouden zitten", gaf correspondent Geert Groot Koerkamp vanochtend aan in "De ochtend".

Vanmorgen landde al een Duits vliegtuig in Rusland om hem naar een ziekenhuis in Berlijn over te brengen, maar de artsen in het ziekenhuis in Omsk weigerden aanvankelijk om hem te laten gaan. Zijn toestand zou niet stabiel genoeg zijn geweest. Intussen is dat wel het geval, zo maakten ze in de vooravond (Belgische tijd) bekend. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend":

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen