15 kinderen uit vluchtelingencentrum in Sijsele voetballen mee bij KFC Damme

Voetbalclub KFC Damme heeft sinds deze week 15 nieuwe spelertjes. Die komen van het opvangcentrum voor vluchtelingen, in de oude kazerne van Sijsele. De spelertjes werden volgens hun leeftijd verdeeld over de verschillende ploegen. "Ze zullen snel integreren", verwacht ondervoorzitter Jo Wallaert.

De Damse voetbalclub en het opvangcentrum in Sijsele hebben al een tijdje contact. "In de maand juli waren er een aantal volwassen vluchtelingen die graag bij ons wilden voetballen. Via hen kwamen wij in contact met het Rode Kruis en zo ging de bal aan het rollen. Sinds deze week zijn er dus ook 15 kinderen uit het opvangcentrum bij onze club aangesloten", vertelt ondervoorzitter Jo Wallaert.

De 15 spelertjes werden volgens hun leeftijd verdeeld over de verschillende ploegen. Volgens Wallaert zullen ze snel integreren. "De huidige ploeg is een fusie van een ploeg uit Sijsele en een uit Moerkerke. Dat zijn 2 deelgemeentes van Damme en de gemeente heeft nu 1 grote voetbalploeg. De trainers moesten sowieso al zorgen voor het samensmelten van die 2 groepen, maar nu komt er dus gewoon nog een derde partij bij. Ik denk niet dat dat een probleem zal zijn."

Nederlandse les

De trainingen gaan door in het Nederlands, onder meer op vraag van het Rode Kruis. "Zo kunnen de kinderen al voetballend de taal leren", verduidelijkt Wallaert. "Als de kinderen een dringende, persoonlijke vraag hebben, kunnen ze de trainer natuurlijk wel aanspreken in het Engels of in het Frans. Maar de oefeningen worden sowieso uitgelegd in het Nederlands. De kleinsten zullen de taal snel onder de knie hebben. Voor de oudere kinderen kan dat wat moeilijker zijn, maar dat komt wel goed. We hebben er in ieder geval zin in!"

Meest gelezen