Foto: Radio 2

Fietsersbond Edegem boos op drukknoppen en nieuwe verkeerslichten: "Het is hier een zeer onveilige situatie"

De Fietsersbond van Edegem is niet opgezet met de drukknoppen waar fietsers op moeten drukken om groen te krijgen aan de verkeerslichten van de Prins Boudewijnlaan. Bovendien hebben de fietsers en voetgangers er veel te kort groen en is het onmogelijk om het kruispunt in één keer over te steken. De Fietsersbond roept daarom op om een klacht in te dienen bij beheerder Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente.

Sinds kort staan die drukknoppen voor fietsers aan de Prins Boudewijnlaan, het kruispunt met het Kerkplein en de Ingenieur Haesaertslaan in Edegem. “Zeker in tijden van corona is het onverantwoord dat we allemaal op hetzelfde knopje moeten drukken”, vertelt Leo Deleu van Fietsersbond Edegem. “Wij zijn de drukknopjes en de regeling van de verkeerslichten zo beu. Die zijn zo onvriendelijk voor fietsers en voetgangers, dat het niet meer aangenaam is.”

“Het is hier onmogelijk om in één keer over te steken. Dan mag je nog proberen om echt heel snel te fietsen, het lukt echt niet.

Fietser

De verkeerslichten zijn er niet goed op elkaar afgesteld, vertelt Deleu. “Men wil conflictvrije kruispunten creëren maar daardoor hebben de fietsers minder lang groen. Zo blijft de auto nog altijd dominant in het verkeer.” Een vrouw op de fiets ondervindt het zelf. “Het is hier onmogelijk om in één keer over te steken. Dan mag je nog proberen om echt heel snel te fietsen, of te voet over te steken, het lukt echt niet. Er is niets slim aan deze ‘slimme verkeerslichten’ als niemand er voordelen bij heeft.”

Onveilige situatie

Een man op de fiets getuigt: “Het is hier een zeer onveilige situatie en dat zeker voor kinderen. De kinderen moeten in het midden van de baan stoppen, maar als ze niet op tijd doorhebben dat het al oranje is dan kunnen er accidenten gebeuren. Het wordt namelijk onmiddellijk groen voor de auto’s als de voetgangers en fietsers rood hebben.”

Klacht bij Agentschap Wegen en Verkeer

De Fietsersbond roept nu op om een klacht in te dienen bij beheerder Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente. "De gemeente is begaan met veiligheid van de fietsers en voetgangers", zegt Deleu. Ook zou het Agentschap wegen en verkeer de situatie in Edegem binnenkort komen onderzoeken.

Meest gelezen