Gemeenteraad in het Wichels dialect: “benieuwd of het een invloed zal hebben op de besluitvorming”

Heemkring Wichelen wil het Wichels dialect beschermen. De heemkring is bezorgd dat het dialect aan het verdwijnen is omdat het nog nauwelijks wordt gesproken onder de actieve bevolking. Een boek, een wedstrijd en een gemeenteraad in de “Wiechelse toal” moeten beterschap brengen.

Roger De Knijf van Heemkring Wichelen ziet het als een laatste kans om het Wichelse dialect te beschermen. “De mensen die nu 60 jaar of ouder zijn, dat is de laatste generatie die het dialect kan. Als we ons niet haasten, wordt dat niet te boek gesteld, en verdwijnt het. We hebben daarom besloten om een woordenboek te maken van het Wichels. Dat bestaat nog niet. Op andere plaatsen zijn het ook de heemkringen die dat verzorgen.”

De Wiechelsen Dieksjoneiër

In Wichelen worden er woorden gebruikt die elders nauwelijks voorkomen, beweert De Knijf. “Een zomervogel is een vlinder en dat is een zeer typisch Wichels woord. Als ik dat vertel aan andere gemeenten, dan weten die niet wat ze horen. Een kaluitblok is in Wichelen een lolly." In november verschijnt de Wiechelsen Dieksjoneiër “Zegget ne kieër”.  Een woordenboek met meer dan 300 pagina’s woorden, uitdrukkingen en gezegdes zoals ze in Wichelen in het midden van de 20e eeuw gangbaar waren. "Vanaf die periode brokkelde de “Wiechelse toal” af om plaats te maken voor meer Algemeen Nederlands."

Gemeenteraad in het Wichels dialect

Volgende week is de gemeenteraad helemaal in het Wichels. “Ik ben benieuwd of het gebruik van het dialect een invloed gaat hebben op de besluitvorming. Het zou wel eens kunnen dat mensen totaal anders met elkaar omgaan dankzij het dialect, op een warmere manier en niet als vijanden. Ik ben zeer benieuwd”, zegt De Knijf nog.

kasto80

Meest gelezen