Getuigenis uit Brusselse Alhambrawijk: "Drugs en prostitutie zijn hoofdberoepen hier, zo kan het toch niet verder?"

Een aantal inwoners van de Alhambrawijk in Brussel vraagt dringend overleg met burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel. De wijk wordt geplaagd door drugsdealers en prostitutie, de inwoners houden het niet langer meer uit. Eén van hen getuigt over de problemen. 

Dat er prostitutie is en dat er drugs worden gedeald, is al langer bekend in de Alhambrawijk in Brussel, de wijk rond de KVS. Maar de laatste maanden is de toestand helemaal uit de hand gelopen. Volgens de inwoners zijn de prostituees en drugsdealers de baas in de wijk. Ze zijn agressief en lappen de coronamaatregelen aan hun laars. 

Een bewoonster die liever anoniem wil blijven, getuigt:  “Sinds de lockdown merken we wel dat de spanningen hier zijn toegenomen. Je hebt de hele tijd het gevoel dat er iets gaat gebeuren. Het “gespuis”, ik ga ze zo noemen, is echt aan het toenemen. Ik woon hier in de wijk en weet al van twee moorden die er zijn gebeurd. Maar dat komt niet in het nieuws, dat wordt gewoon verdoezeld. De agressiviteit hier is ongezien, maar niemand zegt er iets van en de politie doet er niets aan.”

Overleg met burgemeester

Enkele inwoners vragen daarom dringend overleg met de burgemeester van Brussel. Er moet iets gedaan worden, klinkt het. “De stad doet echt niets”, zegt de getuige. “De politie rijdt hier gewoon voorbij en kijkt weg van wat hier gebeurt. Je ziet mensen dealen op straat, maar de politie doet er niets aan. Het gebeurt recht voor hun neus. Er zou beter continu controle zijn en nachtbewaking.” Burgemeester Close heeft intussen gereageerd. Hij belooft dat er in september nieuw overleg komt. 

 

Ik denk eraan te verhuizen, dit is echt de meest louche buurt van Brussel
Anonieme getuige

Als het zo verder gaat, wil niemand nog in de Alhambrawijk wonen, zegt de getuige: “De prostituees kunnen beter naar de Aarschotstraat gaan, dit hier is een woonwijk. Hier lopen kinderen rond, dat kan toch niet. Ik voel me hier niet veilig. Ik denk er echt aan om hier te vertrekken, hoewel ik hier graag woon, maar de problemen hier zijn te erg. Er wordt gestolen, er is drugsmaffia, mensen worden neergestoken, er zijn vechtpartijen en meisjes worden lastiggevallen. Dat is hier elke avond vaste kost. Prostitutie en drugs, dat zijn hier de hoofdberoepen. Het is echt de meest louche buurt van Brussel.” 

Meest gelezen