Archieffoto

Tieners zien op tegen mondmasker in klas: "Bang dat klasgenoten flauwvallen", maar ook "beter dan les online"

Op 1 september gaan de schoolpoorten opnieuw open, een dag waar veel leerlingen naar uitkijken na maanden van thuiszitten. Maar voor wie naar het middelbaar gaat, is een mondmasker verplicht in de klas. En hoewel er veel begrip is voor die regel, zien heel wat tieners ertegen op om de hele dag een mondmasker te dragen. Onze jongerenredactie van nws.nws.nws, het Instagramkanaal met nieuws voor tieners, werd overspoeld met reacties. We pikten er enkele uit.

Margot (14): "Bang dat iemand zou flauwvallen"

"Ik zie het niet zitten om 5 dagen per week les te volgen met een mondmasker. Als je ook nog eens de bus naar school neemt, waar mondmaskers ook verplicht zijn, dan draag je soms 7 uur of meer per dag een mondmasker. Dat kan moeilijk worden om te ademen, er zouden zelfs mensen kunnen flauwvallen", vreest Margot.

"Ik begrijp wel dat een mondmasker het coronavirus kan tegenhouden, maar in de klaslokalen zit je meestal toch met dezelfde mensen. Ik ben ook bang dat we de leerkrachten niet goed zullen verstaan als zij een mondmasker dragen, en zij ons ook niet."

Videospeler inladen...

Dennis (15): "Als we nu mondmasker dragen, moet het hopelijk later dit jaar niet meer"

"Ik vind het goed dat we een mondmasker moeten dragen op school. Het is belangrijk dat we niet alleen elkaar, maar ook onze familie en bubbel beschermen. Als niemand op de hele school een mondmasker zou dragen, dan kan je veel corona doorgeven. En dat is niet wat we willen."

"Ik hoop dat als iedereen nu een mondmasker draagt, dat die verplichting later op het jaar weer wegvalt."

Videospeler inladen...

Violet (14): "Liever met mondmasker naar school dan online les"

"Ik ben vooral heel blij dat we terug naar school mogen, eindelijk terug normaal les en mijn vrienden kunnen zien. Er zijn veel mensen die bang zijn voor de mondmaskerplicht op school, maar eigenlijk is iedereen dat toch al gewoon ondertussen. Als dat betekent dat we op die manier veilig terug ons gewone leven kunnen oppikken, dan vind ik dat zeker de moeite waard. Ik ga liever met een mondmasker naar school, dan de rest van het jaar vanop mijn computer les te moeten volgen."

Videospeler inladen...

Axel (17): "Moeilijk te begrijpen dat mondmaskers in de klas verplicht zijn en niet bij het sporten"

"Ik ben het ermee eens dat we een mondmasker moeten dragen. Maar ik kan niet begrijpen dat het in de klas verplicht is en tijdens het sporten niet. Terwijl je bij sport veel meer zweet en elkaar aanraakt, in de klas is dat niet het geval."

Videospeler inladen...

David (14): "We worden dat wel gewoon"

"Ik vind een mondmasker op school geen slecht idee. Al denk ik wel dat we moe zullen worden van het een hele dag te dragen. Maar ik denk ook dat we er na een tijdje wel gewend aan zullen raken. Zeker als we ons mondmasker tijdens de pauzes mogen afzetten, dan is het wel doenbaar denk ik."

Videospeler inladen...

Lenka (15): "Niet kunnen drinken tijdens les gaat heel lastig zijn"

"Ik ben blij dat de scholen weer opengaan, want je kan veel gemakkelijker vragen stellen in de klas dan bij online lessen. Maar de mondmaskers kunnen wel heel irritant zijn. Ik ben iemand die veel water drinkt tijdens de les. Als dat niet zou kunnen, omdat we een mondmasker moeten dragen, gaat dat heel lastig zijn voor mij."

Videospeler inladen...

Finn (13): "Hoofdpijn door mondmasker"

"Ik snap het nut ervan, maar ik vind het totaal niet leuk dat we vijf volle dagen per week gaan moeten rondlopen met een mondmasker. Je kan er niet goed door ademen en je krijgt er hoofdpijn van. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen