Het afvalwater wordt in de bloemcontainer gegoten om het te laten zuiveren
Radio 2

Kampeerders in Alden Biesen zuiveren hun afvalwater met … bloemen

In Alden Biesen wordt het afvalwater dat kampeerders daar produceren ter plaatse gezuiverd. Voor de zuivering van bijvoorbeeld het douchewater maken de gasten gebruik van bloembakken.

Kamperen in de vrije natuur is hip, alleen is het niet altijd toegelaten. Bovendien zijn er amper faciliteiten zoals op een gewone camping. In Alden Biesen kan het wel in een tipi van het Agentschap Natuur en Bos, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat er geen elektriciteit is. Voor het afvalwater is er een oplossing gevonden. “Mensen nemen een douche en doen een afwas," vertelt Tom Embo van Natuurinvest, "maar dan zitten we nog met het afvalwater. In plaats van het weg te brengen, wordt het hier ter plaatse gezuiverd.” 

Het gezuiverde water kunnen we hier aan de natuur teruggeven
Tom Embo, Natuurinvest

Voor de zuivering van het water kunnen de gasten gebruikmaken van speciale bloembakken in een container. “Je ziet dat er allemaal bloemetjes in de container staan. Die hebben lange wortels met bacteriën erop die alles zuiveren. Het water komt er achteraf klaar uit”, legt Tom Embo uit. “Dat is dus ideaal. Het gezuiverde water kunnen we dus hier ter plaatse aan de natuur teruggeven.”

Meest gelezen