HANS PUT

Lid van de Kennedy-familie ligt begraven op militair kerkhof in Leopoldsburg: de stad wil dat meer bekend maken

Een lid van de familie Kennedy, William Cavendish, ligt begraven in Leopoldsburg, op het Britse kerkhof daar.  De gemeente Leopoldsburg wil dat meer bekend maken, zeker met de komst van het bevrijdingsmuseum "Liberation Garden".

In Leopoldsburg zijn volop de voorbereidingen aan de gang voor de bouw van het museum "Liberation Garden", een museum over de bevrijding, die begon in 1944.

Nu is het zo dat een lid van de Kennedy-familie gestorven is in Leopoldburg, tijdens de Tweede Wereldoorlog, en begraven ligt op het Brits kerkhof. Daarom  is titelvoerend burgemeester Wouter Beke twee jaar geleden in de Verenigde Staten op bezoek geweest bij de kleinzoon van Bobby Kennedy. Daar heeft hij meer geleerd over de geschiedenis van de Kennedy's en over William Cavendish,  de man die in Leopoldsburg begraven ligt. Wouter Beke: "Zijn echtgenote was de oudste zus van de Kennedy's, van John en Bobby. Bij de bevrijding van Heppen in 1944 , is hij om het leven gekomen op een boerderij."

Als je de boeken leest over de Kennedy's begint het altijd in de zomer van 1944, omdat toen alle onheil begonnen is."  

In diezelfde zomer van  1944 is ook de oudste broer van de Kennedy's overleden. Daarom wordt die zomer ook gezien als de start van de tragedie van de Kennedy-familie. Wouter Beke: "Vlak voor Cavendish vermoord is in Heppen,  is de oudste broer van de Kennedy's verongelukt bij de bevrijding van Frankrijk. Als je de boeken leest over de familie Kennedy begint het altijd in de zomer van 1944, omdat toen alle onheil begonnen is."  

Leopoldsburg wil belangrijke rol gaan spelen als herdenkingsplek rond de tweede wereldoorlog

Leopoldsburg wil , met de komst van het Liberation Garden Museum, ook de militaire begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog beter bekend maken. Er liggen op de Britse begraafplaats heel wat soldaten begraven van allerlei nationaliteiten. Het is een begraafplaats in de traditie van de Britse Commonwealth. En dan heeft Leopoldsburg ook een Belgisch militair kerkhof. Bovendien zijn er in het nabije Lommel ook  twee militaire begraafplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog: een Duits en een Pools. 

Leopoldsburg wil dus graag een belangrijke herdenkingsplek worden voor de Tweede Wereldoorlog. Dat zal vooral kunnen als het bevrijdingsmuseum "Liberation Garden" er is.  Het centrale thema is het Market Garden offensief in september 1944, dat vanuit Leopoldsburg startte.   

Op dit moment zijn de bouwplannen voor het museum klaar.  De bedoeling is dat het museum in 2022 open gaat.  

Meest gelezen