imago/Joana Kruse

Code rood voor enkele toeristische regio's in Frankrijk en Spanje, WHO denkt dat we over 2 jaar van pandemie af zijn

Een aantal toeristische zones in Frankrijk en Spanje krijgen code rood van Buitenlandse Zaken: dat betekent dat je er niet meer naartoe mag reizen. De topman van de Wereldgezondheidsorganisatie denkt dat we over minder dan 2 jaar van de coronapandemie verlost zijn. Infectiologe Erika Vlieghe zegt intussen dat mondmaskers in het secundair onderwijs wellicht het hele schooljaar nodig zullen zijn. Volg hier al onze berichten over het coronavirus. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): "Over minder dan twee jaar verlost van de corona-pandemie"

Voor het eerst heeft WHO-topman Tedros Ghebreyesus een inschatting gegeven van de duur van de Covid-19-pandemie. In een persconferentie zei hij te hopen dat ze sneller voorbij zal zijn dan de griep van 1918, bij ons bekend als de Spaanse griep. Die wereldwijde pandemie was erg dodelijk: tussen 1918 en 1920 vielen wereldwijd tientallen miljoenen doden, vaak jonge mensen.

Maar de Wereldgezondheidsorganisatie hoopt dus dat deze pandemie over minder dan twee jaar voorbij zal zijn. Al zijn er voorwaarden aan verbonden.

"Aan de ene kant kan het virus zich nu veel sneller verspreiden, omdat de wereld veel meer verbonden is dan honderd jaar geleden”, zegt Tedros Ghebreyesus. "Anderzijds hebben we nu ook de technologie om het virus tot staan te brengen. Voorwaarde is wel dat we internationaal goed samenwerken, dat is essentieel. We moeten alle beschikbare middelen maximaal gebruiken, en hopelijk kunnen we ook nieuwe middelen zoals een vaccin inzetten. In dat geval hoop ik dat we deze pandemie sneller kunnen beëindigen dan de befaamde griep uit 1918", aldus de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Reisadvies voor enkele regio's in Frankrijk en Spanje naar rood

Door het hogere aantal coronabesmettingen heeft Buitenlandse Zaken het reisadvies voor een aantal regio's aangepast naar rood.

 • Departement Bouches du Rhône (met o.m. Marseille, Aix-en-Provence, Arles en de Camargue) in Frankrijk.
 • In Spanje gaat het onder meer om de regio Balearen (met onder meer Mallorca, Ibiza en Menorca), de regio Madrid, de provincie Almeria (in Andalusië).

Dat betekent dat reizen naar die regio's verboden is. Wie terugkeert moet verplicht in quarantaine.

De volledige lijst van plekken met code rood. Reizen is niet mogelijk of niet toegelaten naar:

 • Bulgarije: regio’s Noordoosten, Zuidwesten
 • Denemarken
 • Finland
 • Frankrijk : departement Bouches-du-Rhône
 • Ierland : graafschappen Kildare, Laois en Offaly,
 • Malta 
 • Roemenië: regio’s Boekarest-Ilfov, Centrum, Noordoosten, Noord West, Zuidoosten, Zuid-Muntenia en Zuid West Oltenia
 • Spanje: Autonome regio Aragón; autonome regio Balearen; autonome regio Baskenland; autonome regio Madrid; autonome regio Navarra; provincië Almeria (autonome regio Andalusië); provincies Burgos en Soria (autonome regio Castilla y Leon); provincies Barcelona en Lleida (autonome regio Catalonië);  steden Iscar en Pedrajas de San Esteban (provincie Valladolid, autonome regio Castilla y Leon).  
 • Verenigd Koninkrijk: Leicester, Aberdeen

Bekijk de kaart hieronder voor informatie:

Brazilië telt weer meer dan 1.000 coronadoden in 24 uur

In Brazilië zijn de voorbije 24 uur 30.355 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Er zijn ook 1.054 doden geteld, meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Sinds het begin van de corona-epidemie in het Zuid-Amerikaanse land zijn al 3.532.330 besmettingen vastgesteld. Het aantal dodelijke slachtoffers bedraagt nu 113.358.

Na de Verenigde Staten is Brazilië het hardst getroffen door het coronavirus. 

Hoogste aantal besmettingen sinds mei in Spanje

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Spanje stijgt snel. Op een dag tijd zijn er 3.650 nieuwe infecties gemeld. Het was al de derde dag op rij met meer dan 3.000 nieuwe gevallen. Het is al teruggaan naar mei om dergelijke cijfers te vinden.

In juni, kort voor het einde van de noodtoestand met een zeer strenge lockdown, waren er dagelijks zo'n 100 nieuwe besmettingen. Sinds juli is het aantal dagelijkse nieuwe gevallen nagenoeg continu aan het stijgen.

In Spanje zijn nu al zowat 386.054 mensen besmet geraakt, en 28.838 van hen hebben de ziekte niet overleefd. "Niemand moet zich iets wijsmaken. Het loopt niet goed", waarschuwt Fernando Simon, hoofd van de Dienst Gezondheidsnoodgevallen.

Een derde van de vandaag gemelde besmettingen deed zich in Madrid voor: 1.199. De autoriteiten van de meest getroffen zones hebben de bewoners opgeroepen de woonst zo weing mogelijk te verlaten.

Videospeler inladen...

Meer dan 4.500 nieuwe besmettingen in Frankrijk

Op 24 uur tijd zijn in Frankrijk meer dan 4.500 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat hebben de Franse gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt. Er zijn 4.586 nieuwe infecties vastgesteld, tegen 4.771 gisteren. Het is sinds mei de tweede dag op rij dat de kaap van 4.000 nieuwe besmettingen is overschreden.

Het aantal positieve tests is met 3,4 procent lichtjes blijven stijgen, ten opzichte van gisteren.

Er liggen nu 4.745 coronapatiënten in Franse ziekenhuizen. Gisteren lagen er 380 patiënten op intensieve zorg. Er waren 23 nieuwe sterfgevallen zodat Frankrijk er sinds de uitbraak van de epidemie al 30.503 heeft geteld.

Duitsland raadt niet-essentiële reizen naar Brussel af

Omdat het aantal coronabesmettingen in Brussel piekt, raadt Duitsland niet-essentiële reizen naar onze hoofdstad af. Dezelfde waarschuwing gold al voor de provincie Antwerpen.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Europese regio's af als die meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners tellen. Wie van die gebieden terug naar Duitsland reist, moet een coronatest ondergaan of 2 weken in quarantaine gaan.

TUI schrapt alle vluchten naar Balearen en Almeria tot 5 september

Reisorganisatie TUI heeft alle vluchten naar de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) geschrapt tot en met 5 september. Dat meldt Sarah Saucun van TUI Belgium.De Spaanse vakantie-eilanden krijgen vanaf middernacht code rood op de coronakleurenkaart van Buitenlandse Zaken. 

"Alle vertrekkende passagiers zijn verwittigd. Dit weekend zouden drie vluchten naar de Balearen vertrekken. Daar verblijven nu 3.000 klanten van TUI. De klantendienst contacteert vertrekkende klanten om andere bestemmingen, een voucher of terugbetaling voor te stellen. Terugkerende reizigers worden in de loop van volgende week naar België teruggebracht", aldus Sarah Saucun.

Ook de regio Madrid en Almeria gaan vannacht dicht voor Belgische reizigers. Enkel in Almería heeft TUI 370 mensen ter plaatse. Ook die bestemmingen worden niet meer aangedaan. 

Videospeler inladen...

Britse regering verstrengt coronamaatregelen in delen van Engeland

De coronamaatregelen worden strenger in verschillende zones in het noordwesten van Engeland. Birmingham, de tweede stad van Groot-Brittannië, is onder toezicht geplaatst wegens een heropflakkering van het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Britse regering bekendgemaakt.

Vanaf middernacht mogen de inwoners van de betrokken zones, in totaal bijna een half miljoen mensen, thuis geen mensen meer ontvangen. Wel kunnen de restaurants, pubs en crèches open blijven en zullen de scholen begin september weer opengaan.

Volgens de regering wijzen de plaatselijke gegevens erop dat de toename van de besmettingen veroorzaakt wordt door ontmoetingen tussen mensen van 20 tot 39 jaar oud.

Het Verenigd Koninkrijk telt tot nu toe meer dan 41.400 coronadoden.

Corona-epidemie in Zwitserland op hoogste peil sinds half april

Zwitserland heeft vandaag voor de tweede keer deze week meer dan 300 nieuwe coronabesmettingen per dag geregistreerd, een niveau dat sinds half april niet meer bereikt was. Het land vreest dat een tweede golf op komst is.

Zwitserland, dat ongeveer 8,5 miljoen inwoners heeft, bleef relatief gespaard van het nieuwe coronavirus, hoewel het aan Italië grenst, waar het Europese epicentrum van de epidemie lag. De lockdown van de Zwitserse regering was minder strikt dan in andere landen. De beperkingen werden sinds 27 april versoepeld en leerlingen konden vanaf half mei weer naar school.

Maar sinds half juni neemt het aantal nieuwe besmettingen weer toe. De autoriteiten moesten ingrijpen: het mondmasker werd verplicht op het openbaar vervoer, en in Genève ook in de winkels. Genève sloot ook de nachtclubs.

"De toestand is onder controle maar blijft kwetsbaar", zegt de Zwitserse minister van Gezondheid Alain Berset. Hij betreurt "een zekere afname van de discipline" bij de bevolking. In Zwitserland zijn tot nu toe 1.718 mensen aan COVID-19 overleden.

Uit welke "rode landen" keren reizigers terug?

De meeste mensen die uit een rode zone terugkeren, komen uit Turkije, Roemenië, Spanje, Marokko, Bulgarije, Portugal, Tunesië, Albanië, Malta en Zwitserland. Sinds begin deze maand zijn er al 32.000 mensen naar ons land teruggekeerd uit een rode zone, een land of een regio dus met veel coronabesmettingen.

Ongeveer 1.200 mensen per dag komen ons land binnen uit een rode zone, en het is cruciaal dat die zich laten testen, zegt topambtenaar Karine Moykens.

Sinds 1 augustus zijn al 852.000 PLF-documenten ingevuld, de zogenaamde Passenger Locator Forms die ingevuld moeten worden na een verblijf in het buitenland van meer dan 48 uur. 

Mondmaskers in het secundair onderwijs mogelijk voor heel het schooljaar

Volgens infectiologe Erika Vlieghe zullen scholieren in het secundair onderwijs wellicht het hele schooljaar een mondmasker moeten dragen. "Ik ben een beetje bang dat dit toch wel voor een heel schooljaar is", zegt Vlieghe aan nws.nws.nws, het jongerenkanaal van VRT NWS op Instagram.

"Ik vind dit niet leuk om aan jullie te zeggen, ik vind dit ook niet leuk om aan mijn kinderen te zeggen, maar ik probeer altijd eerlijk te zeggen wat ik denk", aldus Vlieghe.

"Ik denk dat we daar moeten aan wennen, maar ik denk ook dat we daar in de loop van het schooljaar veel over gaan leren. We gaan er misschien aan wennen, en er zullen misschien ook comfortabeler maskers op de markt komen."

Vlieghe denkt dat de mondmaskers pas zullen kunnen verdwijnen als er een vaccin tegen het coronavirus bestaat. "Tegen het einde van het schooljaar kunnen we misschien beginnen te vaccineren, zodat we het volgende schooljaar hopelijk op een normale wijze zullen kunnen beginnen.

Bekijk hieronder een deel van het gesprek met Erika Vlieghe op nws.nws.nws:

Videospeler inladen...

Mondmaskers in de les? Tieners zien het niet echt zitten

Op 1 september gaan de schoolpoorten opnieuw open, een dag waar veel leerlingen naar uitkijken na maanden van thuiszitten. Maar voor wie naar het middelbaar gaat, is een mondmasker verplicht in de klas. En hoewel er veel begrip is voor die regel, zien heel wat tieners ertegen op om de hele dag een mondmasker te dragen. Onze jongerenredactie van nws.nws.nws, het Instagramkanaal met nieuws voor tieners, werd overspoeld met reacties. 

Lees hier meer:

Minister Weyts: "Mondmasker nodig omdat leerlingen niet voldoende afstand kunnen houden"

In het Vlaams parlement heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de strenge mondmaskerplicht in het onderwijs verdedigd. Elke leerling in het secundair moet vanaf september een mondmasker dragen als hij of zij in een binnenruimte is. Verschillende  parlementsleden wierpen op dat dat het moeilijk maakt voor leerkrachten om les te geven en voor leerlingen om les te volgen. 

Volgens minister Weyts is de mondmaskerplicht er gekomen omdat je moeilijk voldoende afstand kunt houden in de klas. Het is dus een kwestie van bescherming tegen het coronavirus, zei de minister die eraan toevoegde dat er wel degelijk angst heerst bij leerlingen, leerkrachten en ouders: “20 procent getuigt van bezorgdheid en echt wel van angst.”

Horecazaken in Blankenberge mogen uitgebreide terrassen langer laten staan

De horecazaken in Blankenberge mogen voor een langere periode hun uitgebreide terrassen laten staan. Dat meldt stad Blankenberge na een beslissing van het schepencollege. Oorspronkelijk mochten de uitgebreide terrassen blijven staan tot 31 augustus, nu wordt dat verlengd tot en met 30 september. Ook besliste de kuststad om het momenteel gesloten stedelijk zwembad weer open te stellen voor scholen, clubs en verenigingen.

Om de social distancing te kunnen garanderen zonder dat horecazaken een pak plaatsen minder hadden, mochten zaken in Blankenberge hun terras uitbreiden. "De uitbreiding van de terrassen is een grote meerwaarde voor onze lokale horeca in deze moeilijke tijden. Bovendien zorgt het voor extra sfeer en beleving en dat is iets waar we als toeristische badstad in de toekomst nog meer op willen blijven inzetten", aldus schepen voor Lokale Economie Benny Herpoel (N-VA).

Dan toch zes bewoners besmet in woonzorgcentrum in Kallo

In het woonzorgcentrum Boeyé-Van Landeghem in Kallo (Beveren) zijn dan toch zes bewoners besmet met het coronavirus, bovenop twee personeelsleden. Dat blijkt uit bijkomende testen die zijn afgenomen nadat vorige week bleek dat een bewoner en personeelslid het virus hadden. Een eerste test in de entourage van de patiënten had nochtans geen bijkomende besmettingen blootgelegd.

"Geniet van het virus, euh, van het weekend": ook voor woordvoerder Crisiscentrum is het vrijdag

De strijd tegen het coronavirus vraagt veel energie van iedereen. Met het weekend voor de deur had ook Yves Stevens van het Crisiscentrum even een minder momentje tijdens de persconferentie, dat blijkt uit bovenstaande beelden.  "Geniet nog van het virus", klonk het uit zijn mond. Maar gelukkig corrigeerde hij zichzelf nadien verschillende keren.

Videospeler inladen...

Ierse minister stapt op na controverse over diner met 80 anderen

In Ierland is voor de tweede keer in korte tijd een minister van Landbouw opgestapt. Dara Calleary raakte in opspraak omdat hij een diner bijwoonde met zo'n 80 andere mensen. Dat gebeurde een dag nadat de regering de coronaregels had verscherpt. 

Het vertrek van Calleary is pijnlijk voor premier Micheál Martin. Die verliest nu voor de tweede keer in 54 dagen een minister van Landbouw. De voorganger van de in juli aangetreden Calleary was ontslagen na een rel over een incident van jaren eerder. Daarbij zat hij beschonken achter het stuur.

"Jeugdbewegingen kunnen van start gaan in september"

Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum kreeg van de pers de vraag voorgeschoteld of jeugdbewegingen vanaf september opnieuw van start kunnen gaan.

"De Veiligheidsraad heeft de regels niet veranderd", antwoordde hij bevestigend op de persconferentie van vandaag. "De regels blijven hetzelfde: groepsactiviteiten met bubbels van 50 mogen mits begeleiding en het opvolgen van alle voorwaarden. Het is belangrijk dat jongeren nog perspectief hebben." 

Topvrouw contactopsporing doet oproep naar bevolking én naar labo's

Op de persconferentie over de coronacijfers door het Crisiscentrum was deze keer ook Karine Moykens aanwezig. De topvrouw van de contactopsporing gaf cijfers van de afgelopen maand mee en deed ook een warme oproep, richting gecontacteerden én de laboratoria.

De cijfers: "Op dit moment komen gemiddeld 1.200 vakantiegangers terug uit een rode zone. In totaal vingen we sinds 1 augustus 852.000 PLF-formulieren terug waarvan 32.000 van mensen uit een rode zone", aldus Moykens. "Uit de hoogrisicoperiode werd 96,5% door het callcenter bereikt, waarvan 88,5% succesvol. Tijdens de laatste maand werden door veldagenten 6.922 huisbezoeken gedaan. In de helft van de gevallen werd alsnog medewerking bekomen."

Moykens benadrukte dat contactopsporing slechts een "instrument" is. "Het doel bereiken (het virus bij zijn nekvel grijpen, red.) kan alleen met uw medewerking (geef contacten door en test tijdig indien nodig)", riep de topvrouw op. "Callcenters zijn uitermate discreet en de gegevens worden nooit gebruikt om te sanctioneren."

Ook richtte Moykens zich tot de labo's. "We stellen vast dat sommige labo's de testresultaten nog altijd té traag doorsturen of onvolledige gegevens van patiënten meesturen, wat uiteraard tot een vertraging leidt of niet toelaat om de betrokkenen te contacteren". Over de samenwerking tussen labo's en de contactspeurders volgt latere nog overleg.

HERBEKIJK hier de persconferentie:

"Mijn lief zien was voor mij altijd al een essentiële verplaatsing"

De Veiligheidsraad besliste gisteren dat mensen met een lief in een land met code rood elkaar weer mogen zien. Nane uit Betekom is opgelucht, ze kan haar Amerikaanse vriend nu weer opzoeken, al heeft ze stiekem de regels al overtreden en trok ze al naar de Verenigde Staten: “Maar nu hoef ik me niet meer crimineel te voelen.”

Lees hieronder het volledige artikel:

Meer mensen kunnen zich laten testen in het testdorp: wie krijgt nu ook een code?

Vanaf volgende week zullen er meer mensen zich kunnen laten testen op het coronavirus in het testdorp van Spoor Oost in Borgerhout. “Mensen die naar het buitenland gaan voor vakantie of voor hun werk, kregen tot nu toe geen activatiecode om zich te laten testen. Dat kan vanaf volgende week wel”, zegt Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA). Die mensen moeten hun test wel uit eigen zak betalen.

Lees hieronder het volledige artikel:

Meest gelezen