Videospeler inladen...

"Mondmaskers scholieren mogelijk voor een heel schooljaar", zegt Erika Vlieghe, maar waarom zijn ze zo nodig?

De mondmaskerplicht voor tieners (vanaf 12 jaar) op school kan wellicht nog een tijd duren, mogelijk zelfs het hele schooljaar. Dat heeft infectiologe Erika Vlieghe aan nws.nws.nws gezegd, het jongerenkanaal van VRT NWS. Viroloog Steven Van Gucht legt uit waarom die maskers zo nuttig zijn: ze laten toe dat er meer leerlingen naar school kunnen, en minder thuis moeten zitten voor online lessen. "Het is een extra manier om ervoor te zorgen dat de scholen open kunnen blijven", zegt hij.

Scholieren zullen bijna de hele dag op school een mondkapje moeten dragen, behalve tijdens de pauze buiten en tijdens het sporten - en daar zien de meesten serieus tegen op. Maar de vraag is hoe lang ze die "maskermiserie" moeten volhouden. Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) lichtte daarover een tipje van de sluier op het Instagramkanaal nws.nws.nws. Zij vreest dat het nog een hele tijd kan duren, mogelijk het hele schooljaar. 

"Ik heb schrik dat dit voor een heel schooljaar is. Ik vind het niet leuk om te zeggen, ook niet aan mijn eigen kinderen. Maar ik denk dat dit eerlijk zo is, en ik probeer altijd te zeggen wat ik denk. We gaan er moeten aan wennen, maar we zullen er in de loop van het schooljaar veel over gaan leren, we gaan er misschien andere gewoontes in krijgen, we gaan eraan wennen, en er gaan misschien nog comfortabeler maskers op de markt komen, waar we het langer mee kunnen volhouden", zei Vlieghe. 

Intussen werken er knappe koppen aan een vaccin, voegt Vlieghe eraan toe. "Dus hopelijk is het maar één schooljaar. Hopelijk kunnen we tegen het einde van dit schooljaar stilaan mensen beginnen te vaccineren, zodat we het volgende schooljaar op een normale manier kunnen beginnen."

Er werken knappe koppen aan een vaccin, hopelijk kunnen we het schooljaar volgend jaar op een normale manier beginnen

Erika Vlieghe

Bekijk hier het fragment uit het interview met Vlieghe. Meer vindt u op het Instagramkanaal van nws.nws.nws. 

Videospeler inladen...

Van Gucht: "Dit is nuttig, maskers maken het veiliger"

Intussen zegt viroloog Steven Van Gucht dat het dragen van een mondmasker op school wel degelijk nut heeft: "We weten dat er veel scholieren zijn op een school, het is er heel druk. Die afstand kunnen we vaak niet garanderen, zeker niet in de klas. We zitten daar dichter op elkaar en er wordt veel gepraat, en dan wordt er veel speeksel geproduceerd, er worden veel druppeltjes uitgestoten. Die maskers maken het dan toch iets veiliger. Die laten dan toe om met iets meer in de klas te zitten dan we normaal zouden toelaten, en het is toch belangrijk om met zoveel mogelijk kinderen in de klas te kunnen zitten, eerder dan minder kinderen toe te laten en deels weer onderwijs thuis te moeten geven." 

Er is een duidelijk verschil voor scholieren in het middelbaar en jongere kinderen in de basisschool, zegt Van Gucht nog: die zouden het masker verkeerd kunnen gebruiken, en zij zijn ook minder besmettelijk. Voor kinderen onder de 12 jaar geldt de plicht om een mondkapje te dragen dus niet.

Bekijk hier het interview met Steven Van Gucht in "Het Journaal": (en lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...
Jongeren moeten maskers dragen om elkaar én de leerkracht te beschermen.
Steven Van Gucht

Net als infectiologe Erika Vlieghe denkt ook Van Gucht dat we er rekening mee moeten houden dat de leerlingen in het secundair onderwijs een heel schooljaar een masker zullen moeten dragen.  "Ik hoop van niet, als er vroeg een goed vaccin is en we populatie-immuniteit zouden kunnen creëren, dan kan het misschien iets sneller." 

Volgens Van Gucht moeten jongeren het masker vooral dragen om elkaar én de leerkracht te beschermen. "Het is een extra manier om ervoor te zorgen dat scholen open kunnen blijven, het gaat helpen om het virus in te dijken en het is ook een bescherming van de leerkracht. Sommigen van hen zijn misschien al iets ouder en hebben mogelijk een zwakkere gezondheid.

Minister Weyts: "Er heerst nog angst voor het virus"

In het Vlaams parlement heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vanmiddag de strenge mondmaskerplicht in het onderwijs verdedigd.  Verschillende  parlementsleden wierpen op dat mondmaskers het moeilijk maken voor leerkrachten om les te geven en voor leerlingen om les te volgen. 

Volgens minister Weyts is de mondmaskerplicht er gekomen omdat je moeilijk voldoende afstand kunt houden in de klas. Het is dus een kwestie van bescherming tegen het coronavirus, zei de minister die eraan toevoegde dat er wel degelijk angst heerst bij leerlingen, leerkrachten en ouders: “20 procent getuigt van bezorgdheid en echt wel van angst.”

Meest gelezen