Sofie trok al eerder naar haar buitenlands lief: “Ik voelde me een crimineel dus ben blij met de versoepeling”

De veiligheidsraad besliste gisteren dat mensen met een lief in een land met code rood elkaar weer mogen zien. Sofie is opgelucht, ze kan haar Amerikaanse vriend nu weer opzoeken, al heeft ze stiekem de regels al overtreden en trok ze al naar de Verenigde Staten: “Maar nu hoef ik me niet meer crimineel te voelen.”

Eind februari was de laatste keer dat Sofie (fictieve naam) en haar vriend elkaar zagen. In maart brak de coronacrisis uit, ging de lockdown in en was reizen naar het buitenland verboden. De maanden gingen tergend traag voorbij en contact was er enkel via telefoon of internet. Toen de regels versoepeld werden en mensen binnen Europa mochten reizen voelde Sofie zich daar erg slecht bij: “Mensen konden wel op vakantie gaan binnen Europa, maar ik mocht mijn lief niet zien.”

Mijn lief zien was voor mij altijd al een essentiële verplaatsing

De liefde tussen Sofie en haar vriend was zo sterk dat ze haar stoute schoenen aantrok en via omwegen toch haar vriend ging opzoeken in Amerika. “Deze zomer ben ik via een omweg naar hem gegaan, eerst via de luchthaven van Frankfurt en dan ben ik nog twee weken in Mexico gebleven want je mag niet rechtstreeks vanuit een Europees land de Verenigde Staten binnen. Het was geen ideale manier en ik ben er zelf geen voorstander van, maar voor mij is het altijd een essentiële verplaatsing geweest. Ik probeerde het zo goed te praten in mijn hoofd, maar toch  voelde ik me de hele tijd een crimineel. Dus ik ben natuurlijk heel blij dat er eindelijk een oplossing gekomen is.”

Quarantaine

Normaal zou Sofie maandag terugkeren naar ons land, maar ze kreeg plots een paniekaanval: “Ik dacht echt dat er geen oplossing ging komen en dat ik mijn vriend weer maanden niet meer zou kunnen zien, dus heb ik last minute beslist om mijn vlucht te annuleren en hier nog wat langer te blijven. Maar ik ben wel blij dat ik nu met een gerust hart naar België kan terugkeren. Ik kom dan wel uit een rode zone, dus ik ga me dan sowieso laten testen en zelf veertien dagen in quarantaine gaan. Als mijn partner naar België zou komen, zal hij zich aan dezelfde regels houden.”

Toch is Sofie niet helemaal tevreden met de nieuwe versoepeling, want de regels zijn heel erg strikt. Zo geldt de versoepeling enkel voor ongehuwde koppels die al minstens 1 jaar hebben samen gewoond of al twee jaar een “affectieve relatie” hebben. Een gemeenschappelijk kind geldt ook als bewijs van een duurzame relatie. Er vallen dus nog heel wat koppels uit de boot: “We hopen dat ze de voorwaarden nog meer gaan versoepelen. We gaan daarvoor blijven strijden", besluit Sofie.

Meest gelezen