Ook in haven in Senegal ligt 2.700 ton ammoniumnitraat (dat in Beiroet explosie veroorzaakte)

Het havenbestuur van Dakar, in Senegal, heeft gevraagd om 2.700 ton ammoniumnitraat weg te halen. Het is datzelfde chemisch product dat de explosie heeft veroorzaakt in Beiroet, in Libanon. Er ligt in Dakar exact evenveel opgeslagen als in Beiroet, en het ligt ook vlak bij het centrum. 

De eigenaar van de lading heeft intussen een opslagplaats gevonden buiten de stad en wacht op toestemming van het ministerie van Milieu om het goedje te verplaatsen. Het is onduidelijk hoelang het daar al opgeslagen ligt. De haven heeft er volgens Senegalese media geen toestemming voor gevraagd.

In Beiroet lag het product al zes jaar opgeslagen en zijn er door de explosie meer dan 181 doden en 6.500 gewonden gevallen.

Mali

Het ammoniumnitraat in Dakar heeft als eindbestemming Mali, maar het naar daar exporteren kan nu even niet, omdat de grenzen gesloten zijn na de staatsgreep daar, eerder deze week.

De havendirecteur van Dakar heeft journalisten meegenomen voor een rondrit door de haven om hen de getroffen veiligheidsmaatregelen te laten zien. 

Ammoniumnitraat wordt gebruikt in kunstmest en als een industrieel ontploffingsmiddel. Als het correct wordt gebruikt, is het ongevaarlijk, maar het heeft wereldwijd al enkele zeer zware ongevallen veroorzaakt.

Meest gelezen