Videospeler inladen...

Steeds meer vragen over politie­optreden Charleroi, parlement komt volgende week samen

Verschillende politieke partijen willen dat er een grondig onderzoek komt naar de dood van een passagier op de luchthaven van Charleroi. Volgens Groen neemt het Comité P, dat toezicht houdt op de werking van de politiediensten, een te passieve houding aan. Het Comité P weerlegt die kritiek. Volgende week zullen de Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Justitie speciaal samenkomen.

Er komen uit politieke hoek steeds meer vragen, nadat er woensdag beelden zijn opgedoken van een hardhandig politieoptreden op de luchthaven van Charleroi, in februari 2018.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke noemt het "onbegrijpelijk" dat de top van de federale politie tot woensdag de beelden niet heeft gezien. Daarop is te zien hoe een Slovaakse man hardhandig werd aangepakt door zes politieagenten in zijn cel op de luchthaven van Charlerloi.

Volgens Van Hecke moet het Comité P, dat toezicht houdt op de werking van de politiediensten, dit dossier actief in handen nemen. "Ze hebben gisteren wel gezegd dat ze op de hoogte willen blijven van wat er tuchtrechtelijk zal gebeuren, maar dit is een te passieve houding", aldus Van Hecke.

"Waar waren de leidinggevenden? Waren ze er? En zo niet, waarom? Wat zijn hun interne richtlijnen? Waarom zijn die beelden nooit doorgestroomd? Is dit een interne communicatiefout of werden de beelden moedwillig achtergehouden? Het Comité P moet dit dringend en grondig onderzoeken, zonder zich te moeien met het werk van de onderzoeksrechter."

Het Comité P weerlegt de kritiek van Van Hecke. Eén dienst heeft al in 2018 op vraag van het gerecht betrokken agenten ondervraagd. Sinds het uitlekken van de beelden houdt het Comité P ook toezicht op het interne onderzoek van de federale politie. Dat moet uitzoeken wat er precies is gebeurd en hoe het komt dat de top van de politie niet op de hoogte was van de feiten. 

Bekijk hier het gesprek met Yngvild Ingels (N-VA) en Stefaan Van Hecke (Groen) in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Parlement komt volgende week samen

Ondertussen heeft Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), die de Kamercommissie Justitie voorzit, laten weten dat de Kamercommissies Justitie en Binnenlandse Zaken volgende week speciaal zullen samenkomen.

"Iedereen heeft die beelden gezien en die roepen natuurlijk heel wat vragen op", aldus Van Vaerenbergh. "Een politieagente die een Hitlergroet brengt, dat is iets voor de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Daarnaast moeten we ook vaststellen dat er al meer dan twee en een half jaar een gerechtelijk onderzoek loopt en dat is iets waarover we de minister van Justitie aan de tand moeten voelen. Daarom zullen we de twee Kamercommissies volgende week samenbrengen."

"Mijn cliënten hebben zich niets te verwijten"

De advocate van drie politieagenten die verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor de dood van de Slovaakse man, zegt dat haar cliënten "zich niets te verwijten hebben" en dat "geen enkel element op dit moment aantoont dat ze verantwoordelijk zijn" voor het overlijden.

Volgens de advocate verliep de interventie volgens de regels. "Mijnheer Chovanec was een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Mijn cliënten hebben op strikte en proportionele wijze geweld gebruikt om het individu in bedwang te houden", zegt ze. "Men moet stoppen met te zeggen dat deze zaak niet ernstig wordt genomen." De advocate roept op om het proces niet in de media te voeren. 

Hoe bedaar je iemand die buiten zinnen is? "Terzake" sprak daarover met Herbert Van Santen van de Federale politie en met urgentiearts Ignace Demeyer. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen