NICOLAS MAETERLINCK

Rik Torfs na zijn akkefietje met Marc Van Ranst: "Hij heeft mij intussen gedeblokkeerd op Twitter"

Rik Torfs is het niet altijd eens met de uitspraken van viroloog Marc Van Ranst. Eerder deze week lagen de twee heren op Twitter met elkaar in de knoop. Radio 2 Vlaams-Brabant polste eens of de gemoederen intussen bedaard zijn.

Twee coryfeeën van de KU Leuven hadden deze week ambras op sociale netwerksite Twitter: Rik Torfs en Marc Van Ranst. Torfs durft de laatste tijd al eens kritiek te geven op onze virologen en daar heeft Van Ranst het moeilijk mee. "Van Ranst had mij geblokkeerd op Twitter, maar intussen heb ik gemerkt dat hij de blokkade heeft opgeheven", vertelt Torfs aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Voor hoelang weet ik niet."

De reden voor die blokkade? De twee heren zijn het niet altijd met elkaar eens. "Ik had gezegd dat we te veel in paniek zijn door de coronacrisis en we te weinig een beroep doen op de verantwoordelijkheidszin van de burger. Daar had Van Ranst het schijnbaar moeilijk mee. Pas op: het is belangrijk om te blijven wijzen op de ernst van de situatie, maar we moeten niet overdrijven, iets wat we de laatste maanden in Vlaanderen wel hebben gedaan, vind ik",  aldus Torfs.

Meer hysterie in Vlaanderen?

Torfs vindt het ook opvallend dat Wallonië, volgens hem, 'minder hysterisch' doet dan Vlaanderen. "In Wallonië zeggen ze dat we een tweede golf moeten voorkomen, volgens Vlaanderen is die tweede golf al lang bezig." 

Voor Torfs mag het er allemaal iets minder paniekerig aan toe gaan. "Schrik aanjagen is niet goed, dan haal je het draagvlak onderuit voor wanneer het in de toekomst wel écht alle hens aan dek is. De mensen hun vrijheid ontnemen is soms nodig voor de volksgezondheid, maar dan wel met goede argumenten en de maatregelen proportioneel met het doel."

Tijd om na te denken

Voor Rik Torfs waren de voorbije maanden niet heel moeilijk. "Het was een goed moment om over het leven na te denken. Ik heb zelfs een boek geschreven en daar ongelooflijk veel plezier aan gehad, maar ik snap dat het voor jonge, werkende ouders die misschien ook nog eens op een klein appartement wonen, heel moeilijk moet zijn geweest."

Meest gelezen