Foto: OVAM

Sanering Renaultsite Vilvoorde gestart: "Eerste stap naar nieuwe stadswijk"

In Vilvoorde is gisteren het startschot gegeven voor de sanering van een deel van de oude industriezone in Vilvoorde en Machelen, beter bekend als de Renaulsite. Op het 60 hectare grote domein komt een nieuwe stadswijk met ruimte voor woningen, bedrijven, natuur, groen en water. 

23 jaar nadat de Franse autobouwer Renault zijn fabriek op de CAT-site in Vilvoorde sloot, zijn de saneringswerken begonnen. De gronden zijn er ernstig vervuild en die vervuiling wordt nu aangepakt in opdracht van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij OVAM. In eerste instantie wordt een gebied van 30 hectare gesaneerd waar zich twee grote vervuilingszones bevinden, één gelinkt aan een historisch huishoudelijk afvalstort en één van onbekende oorsprong met hoge concentraties aan benzeen. In totaal zal er ongeveer 90.000 m2 grond moeten afgegraven worden. 

Toekomst

Op termijn zijn op de CAT-site volgens burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) meer dan 1.000 woongelegenheden gepland. Aan het station is er ruimte voorzien voor kantoren en langs de Woluwelaan voor bedrijven. Het AZ Jan Portaels zal hier zijn nieuw ziekenhuis bouwen. Er is ook een nieuwe secundaire school gepland voor 1.900 leerlingen evenals een evenementenhal. Daarnaast is er ook veel aandacht voor groen. Zo zal er een groot stadspark worden aangelegd en zal de Trawoolbeek opnieuw opengelegd. worden

Meest gelezen