De gevonden sierstenen worden in een halve cirkel gelegd
Radio 2

Sierstenen van oude brug uit 1842 in Lanklaar worden pauzeplek

De 19 sierstenen die ontdekt zijn bij de afbraak van een oude draaibrug over de oude Zuid-Willemsvaart in Lanklaar (Dilsen-Stokkem) gaan opnieuw gebruikt worden. Ze zullen dienen als pauzeplek voor wandelaars en fietsers of om les te geven in open lucht. 

De arduinen stenen zijn teruggevonden bij de afbraak twee jaar geleden van een oude draaibrug uit de Tweede Wereldoorlog. De brug uit 1842 die er daarvoor lag, was in 1940 door Belgische soldaten opgeblazen om de Duitsers tegen te houden. “Te mooi om weg te gooien”, dachten ze in Dilsen-Stokkem, dus krijgen de 19 mooiste stenen een nieuwe bestemming. Ze worden in een halve cirkel gelegd en kunnen dienen als een plek voor fietsers of wandelaars om te pauzeren. Maar ook scholen kunnen er gebruik van maken, want leerlingen van de basisschool Instituut Maria Koningin zullen in de toekomst op die plek langs de Zuid-Willemsvaart les krijgen.

(lees verder onder de foto)

De originele brug op een oude postkaart uit 1911
Radio 2

Frans Medaer gidst regelmatig in de Historische Scheepvaartsite Tivoli. “Ik zal met groepen altijd even halt houden aan deze arduinen blokken”, vertelt de gids. “Over elke steen weet ik een mooi verhaal te vertellen. Rond de draaibrug in Lanklaar werd namelijk het dorp gevormd.”

De gevonden stenen zijn waarschijnlijk ook de enige resten van de vele draaibruggen die vroeger in Limburg over de oude Zuid-Willemsvaart lagen. “Reden is dat de Zuid-Willemsvaart tussen 1930 en 1934 verbreed werd”, gaat Frans verder. “In Lanklaar werd het kanaal omgelegd. Het oude stuk vaart bleef daardoor bestaan en net daar lag de oorspronkelijke draaibrug. Vandaar dat die behouden bleef.”

Meest gelezen