Videospeler inladen...

Dubbel zo veel puppy's naar de hondenschool sinds begin coronacrisis

Tijdens de coronacrisis hebben opvallend meer mensen een hond in huis genomen. Dat merken ze bij veel hondenscholen. Er schrijven zich nu meer dan dubbel zo veel mensen in om hun pup op te leiden dan voor de coronacisis.

Veel hondenscholen worden de laatste tijd overspoeld met aanvragen om jonge puppy's op te leiden. Veel mensen hebben tijdens de coronacrisis een hond in huis genomen. Die komen nu massaal op de hondenscholen terecht.

Ook bij hondenschool "De hondjes" in Asse hebben ze een grote toename van de aanvragen vastgesteld. "We merken dat veel meer mensen een hond hebben aangeschaft", zegt Vina Druwé van de hondenschool in Asse. "Ik vermoed dat dat door de lockdown komt en het feit dat daardoor veel mensen thuis moesten werken. Ze hebben misschien vroeger al eens de gedachte gehad om een hond te nemen, maar ja, dan zit die zo lang alleen. Nu hebben ze daar dan de tijd voor. Dat heeft volgens mij een grote rol gespeeld in het fenomeen dat meer mensen voor een hond kiezen."

Twee maanden dicht

De hondenscholen hebben het gedurende de coronacrisis zelf niet gemakkelijk gehad. Toen de lockdown half maart van start ging, moesten ook de hondenscholen voor twee maanden dicht.  Half mei konden de opleiding weer van start gaan, maar met de nodige maatregelen.

"Normaal vinden we het tof dat ook leden van het gezin mee naar de les komen, maar dat kan nu niet meer", zegt Druwé van hondenschool "De hondjes".  We moeten nu ook afstand houden, we kunnen geen theorie meer in ons gebouw geven omdat dat lokaaltje te smal is en er dus niet genoeg afstand kan worden gegarandeerd. Daarom geven we nu de theorie online. En iedereen moet nu ook een mondmasker dragen tijdens de lessen en het aantal deelnemers per les is ook beperkt."

Bekijk ook de getuigenissen van hondenbaasjes in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Impulsaankoop

Druwé waarschuwt wel voor een al te impulsieve aankoop van een hond. "Sommige mensen die plots beslissen om een hond te nemen zijn niet voldoende voorbereid", zegt Druwé. "Ze hebben vaak niet voldoende bekeken of een hond wel in hun leven past na corona. Ook het feit dat mensen thuis moesten werken en tegelijk de kinderen moesten begeleiden, was niet altijd de ideale situatie om ook nog eens een jonge hond op te voeden."

Op een bepaald moment zullen hondenscholen een stop moeten invoeren omdat ze het niet meer aankunnen

Christian Bernkens, hondenschool DTC

Bij Hondenschool DTC Tongeren merken ze ook de toename van het aantal nieuwe hondeneigenaars. Christian Bernkens ziet vooral dat mensen wel goed hebben nagedacht over het in huis nemen van een hond.

"Mensen hebben volgens mij bewust voor een hond gekozen", zegt Bernkens. "Ik zie bijvoorbeeld dat veel oudere mensen voor een kleine hond hebben gekozen en veel jongere mensen kiezen voor een actieve hond. Dat lijken me toch bewuste keuzes. Verder willen mensen ook meer bewegen en daar worden ze door een hond toe gestimuleerd."

Bernkens waarschuwt wel dat de plaatsten in de hondenscholen beperkt zijn. "Het is echt een overrompeling en ik denk dat op een bepaald moment hondenscholen een stop moeten invoeren, omdat ze het niet meer aankunnen."

Meest gelezen