Sioen over nieuwe regels voor cultuursector: “Absurd dat we in klein land alles opsplitsen per gemeente”

Het Gentse Kunstenoverleg begrijpt niet dat de regering vasthoudt aan een vast aantal mensen in het publiek. Vanaf 1 september mogen er opnieuw 200 mensen een voorstelling bijwonen in een zaal en 400 buiten. Grote zalen mogen nog meer mensen ontvangen, als ze daarvoor toestemming krijgen van de burgemeester en de bevoegde minister. “Maar dat laatste is absurd”, zegt Frederik Sioen, coördinator van het Gentse Kunstenoverleg.

Het Gentse Kunstenoverleg is blij dat de bezoekersaantallen weer omhoog kunnen. "Maar we zijn heel ontgoocheld dat er geen werkbaar kader is voor komend seizoen. Ik heb de indruk dat ze de urgentie daar echt niet begrijpen. Eind juni is de sectorgids uitgezet, met protocollen om binnen de afstand te kunnen bewaren en in grotere zalen met grotere capaciteit te kunnen werken, maar daar zijn ze niet op in gegaan", zegt Sioen.

"Het is duidelijk dat als je in Flanders Expo zit met 200 mensen, dat je honderden meters tussen verschillende bubbels kan zetten. Het is niet werkbaar als je in een grote zaal niet met meer mensen kunt zitten. De reden is zoek. Virologen spreken zichzelf tegen. Het zijn toch ook wetenschappers, ze hebben toch ook veel wiskunde gekregen? Als je social distancing kan bewaren, en je elkaar niet kunt besmetten, dan is het toch gewoon bizar, absurd zelfs, dat je niet met meer in een zaal kunt zitten. Vele zalen hebben trouwens uitstekende ventilatiesystemen, dus daar zal het niet aan liggen" benadrukt Sioen.

Uitzondering per gemeente

Grote zalen mogen nog meer mensen ontvangen, als ze daarvoor toestemming krijgen van de burgemeester en de bevoegde minister. "Dat opent perspectieven" zegt Sioen. "Maar waarom kunnen ze dat niet op Vlaams niveau doen? Waarom moet elke burgemeester daar de uitleg over krijgen. Stel nu dat je een reizend gezelschap bent, moet je dan telkens je productie aanpassen omdat je over de grens van een gemeente springt? Je kan op lange termijn niets plannen, als het afhangt van gemeente tot gemeente. Het is absurd dat we in zo’n klein land alles opsplitsen per gemeente, ik snap er de logica niet meer van."

Oplossing voor lange termijn

"Ik krijg heel wat berichten van faillissementen en mensen die het moeilijk hebben om zich op te laden om dingen te maken die je niet kunt uitvoeren. Ik heb het zelf als muzikant ook moeilijk als er geen perspectieven zijn. Dat virus gaat niet snel weg zijn. We hebben regels nodig die op lange termijn werkbaar zijn. Dat is wat we vragen en die urgentie is blijkbaar nog niet aangekomen". 

kasto80

Meest gelezen