John Scholte / Onroerend Erfgoed

Stationschef Heide mag na 5 lange maanden eindelijk weer reizigers ontvangen: "Beter nieuws kon je mij niet geven"

Maandag gaat het treinstation van Heide (Kalmthout) weer open. Het station was door de coronacrisis al sinds 24 maart gesloten. Stationschef Jan Francken werkt er al 32 jaar en is erg opgetogen met het nieuws.

Stationschef Jan Francken heeft lang moeten wachten op de heropening van "zijn" station. Het station - bij dagtrippers vooral bekend van "Suske en Wiske" - heeft maar liefst 5 maanden lang de deuren dicht moeten houden. "Er was wel sprake om het station vroeger te openen, maar de reizigersaantallen waren te laag", aldus Francken. "Maar onlangs kreeg ik te horen dat we op maandag opnieuw reizigers mogen ontvangen. Beter nieuws kon je mij niet geven."

De afgelopen maanden waren veel reizigers aangewezen op de tickautomaten aan het perron. "En da's jammer, want vooral in kleine stations krijgen de mensen nog een goede service en een warm gevoel in het stationsgebouw. Ik hoop dat dat, ondanks de automaten, nooit zal verdwijnen."

In dit station zit een ziel en een hart.

Francken meent het. Hij werkt al 32 jaar in het station en had het moeilijk met de sluiting. "Ik heb de laatste maanden naast wat verplichte vakantie enkele dagen in de stations van Kapellen, Essen en Antwerpen moeten staan. Dat is lang niet hetzelfde. Heide, dát is mijn habitat."

"Ik ben afgelopen maanden verschillende keren zelf naar het station gekomen om de sfeer er op te snuiven en het station in gereedheid te brengen voor een mogelijke heropening. Ik heb er uren gesleten. In dat station zit een ziel en een hart. Ik sta te popelen om dat opnieuw te laten zien aan onze reizigers. Ik zal de mensen er opnieuw ontvangen zoals het hoort, en als het kan zelfs met een leuk extraatje!"

Heide is trouwens niet het enige station dat weer open gaat maandag. Ook de stations van Kontich, Puurs en Beveren mogen vanaf dan weer reizigers verwelkomen.

Meest gelezen