Foto: VOC Kapellen

Tandarts geeft gewonde oehoe nieuwe snavel: "Ik had nog nooit een uil als patiënt"

Bij het opvangcentrum Wilde Dieren in Nood in Kapellen is een oehoe gered dankzij een ingenieuze ingreep van een tandarts. "Ik heb de uil een nieuwe snavel gegeven. Dat was ook voor mij een primeur", getuigt tandarts Arnout Dierick op Radio 2 Antwerpen.

"Mijn buurman Marcel van opvangcentrum Wilde Dieren in Nood in Kapellen had een heel vreemde vraag voor mij", zegt tandarts Arnout Dierick op Radio 2 Antwerpen. "Er was in hun opvangcentrum een vrouwelijke oehoe binnengebracht met een kapotte snavel. Marcel vroeg me of ik als tandarts de uil kon helpen en haar bek repareren. Dat was voor mij een primeur, maar als groot dierenliefhebber zei ik geen neen." 

Ik heb wat opzoekwerk gedaan want een snavel is van hoorn terwijl ik normaal op tandglazuur werk

Tandarts Arnout Dierick

Bijgestaan door een dierenarts ging tandarts Dierick met de uil als patiënt aan de slag. "Ik had opzoekwerk gedaan want een snavel bestaat uit hoorn terwijl wij normaal gezien op tandglazuur werken. Om een betere hechting te krijgen heb ik in de resterende snavel een aantal groeven gekerfd. Daarna ben ik aan de slag gegaan en heb ik een bek gemaakt van hetzelfde materiaal waarmee we anders gaatjes in de tanden vullen. Tijdens de ingreep was de oehoe verdoofd al molenwiekte ze soms toch nog met haar vleugel", lacht Dierck. "Maar de ingreep is geslaagd. We hebben de nieuwe snavel zelfs bijgekleurd zodat het niet opvalt." Lees verder onder de foto.

Wilde Dieren in Nood laat weten dat de oehoe het goed stelt. De uil heeft met haar nieuwe snavel al verschillende kuikens opgegeten. Het dier was volgens het opvangcentrum sterk verzwakt en moet nog een hele periode aansterken. "De kunstmatige snavel is ook een tijdelijke oplossing", weet Dierick. "Ik heb me laten vertellen dat de snavel van oehoes blijft groeien zoals de nagels aan onze handen. Tegelijkertijd slijpen ze hun bek regelmatig bij. Na verloop van tijd is onze kunstsnavel dus verdwenen en kan de oehoe met een echt exemplaar voortleven."

Meest gelezen