Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Wit-Russisch oppositielid Tichanovskaja: "Iedereen in mijn land is bang, maar we moeten ons daarover zetten"

De Wit-Russische oppositiekandidate Svetlana Tichanovskaja wil zo snel mogelijk naar haar land terugkeren, tenminste als ze zich weer veilig voelt. "Iedereen in mijn land is bang, maar we moeten ons daarover zetten en doorgaan", zei ze op haar eerste persconferentie in Litouwen.

Svetlana Tichanovskaja was 12 dagen geleden de grote uitdager van zittend president Aleksander Loekasjenko, maar vluchtte na de presidentsverkiezingen naar Litouwen. Volgens haar en de rest van de oppositie is de uitslag vervalst: Loekasjenko haalde 80 procent van de stemmen, Tichanovskaja amper 10. Na de verkiezingen voelde ze de druk van de veiligheidsdiensten op haar toenemen.

Vanuit Litouwen stuurde ze de voorbije weken geregeld videoboodschappen de wereld in, vandaag gaf ze ook een eerste persconferentie. Daarin verklaarde ze dat ze naar haar land wil terugkeren, maar pas als ze zich weer veilig voelt.

"Iedereen is bang in mijn land, maar het is onze missie om over die angsten heen te stappen en door te gaan", zei ze. Het Wit-Russische volk wil nieuwe verkiezingen die vrij en eerlijk verlopen, voegde ze eraan toe. "Ik hoop dat de leiders van Wit-Rusland naar het volk zullen luisteren."

In een nieuwe videoboodschap eerder op de dag riep ze de Wit-Russen op om nog meer te staken en zo verder druk te zetten op het regime van Loekasjenko.

Bekijk hier een fragment uit de persconferentie van Svetlana Tichanovskaja:

Videospeler inladen...

Poetin en EU pleiten voor dialoog

In een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin heeft Europees Raadsvoorzitter Charles Michel nog eens de Europese bezorgdheid over de situatie in Wit-Rusland geuit. Het doel van de Europese Unie is om verder geweld tegen demonstranten en burgers te voorkomen en ervoor te zorgen dat het land niet in een economische en militaire chaos verzeilt.

Michel verzekerde Poetin ook dat niemand in de EU geïnteresseerd is in een tweede Maidan (de revolutie in Oekraïne) en Wit-Rusland Oekraïne niet is. "De bevolking daar zoekt geen nauwere banden met de EU." Zowel Rusland als de EU vindt dat het aan de Wit-Russen zelf is om te bepalen hoe het nu verder moet. Beide pleiten ze voor een dialoog tussen de overheid en de bevolking om deze crisis op te lossen.

Intussen zijn in Wit-Rusland twee oppositieleden opgepakt voor verhoor na de installatie van een coördinatieraad. De oppositie wil via die raad met de overheid overleggen over een machtsoverdracht. De autoriteiten noemen die raad illegaal en zijn een onderzoek gestart. Na verhoor werden de twee weer vrijgelaten.

Tijdens een bezoek aan landbouwers maakte Loekasjenko zich sterk dat hij het protest snel zal beëindigen. "Jullie moeten zich daar geen zorgen over maken, dat is mijn probleem dat ik moet oplossen. En geloof me, we zullen het oplossen in de komende dagen."

Loekasjenko bezocht vandaag een voedingsbedrijf.
BelTA

Meest gelezen