Foto: UGent

UGent opent studieplekken in Ghelamco Arena en Flanders Expo: “om zoveel mogelijk interactie te hebben, maar toch coronaproof”

De UGent richt 3.000 extra studieplaatsen in, verspreid over Gent. Daarbij kiezen ze ook voor bekende plaatsen buiten de campus, zoals de Ghelamco Arena en Flanders Expo. Daar kunnen studenten op veilige afstand contact hebben met elkaar, maar ook met lesgevers. De plaatsen worden Study-OO’s gedoopt, “Study Online On Campus”.

Een study-OO is een studieplek in Gent waar studenten samen online interactieve lessen kunnen volgen, samenwerken aan opdrachten, oefeningen en voorbereidingen maken. Alles verloopt er volgens de coronamaatregelen.

In totaal komen er een 60-tal study-OOs, waarin telkens 20 tot 50 studenten een plaats zullen krijgen. In de study-OOs zullen ze begeleid worden door een studiecoach.

(lees verder onder de foto)

Foto: UGent

De study-OOs zijn er voor studenten die voor het eerst naar de universiteit komen, maar ook voor schakelstudenten (studenten die een opleiding aan een hogeschool achter de rug hebben en via een schakelprogramma aan de universiteit starten) en internationale masterstudenten die nieuw zijn aan UGent.

Iconische plekken

Onder meer in de grote galerij rond de Ghelamco Arena, een hal op Flanders Expo en het Urbis-complex in het centrum van de stad zullen studenten terecht kunnen in een study-OO. Maar ook in het UGent-complex Rommelaere aan de Bijloke komen er extra studieplaatsen. 

“We werken wel met een rotatiesysteem”, legt rector Rik Van de Walle uit. “Zo zullen studenten er drie halve dagen per week terechtkunnen. Daardoor kunnen zo’n 7.000 studenten gebruik maken van de extra ruimte.

We willen het welbevinden van de studenten opkrikken door contact mogelijk te maken

Rector UGent Rik Van de Walle

Voor rector Rik Van de Walle is het welzijn van de studenten erg belangrijk. “De voorbije maanden hebben we geleerd dat het alleen zijn, het gebrek aan interactie met medestudenten en lesgevers een negatieve invloed heeft op hun welzijn en studieprestaties. Daarom willen we hun welbevinden opkrikken door wel contact mogelijk te maken.”

Ook les op Flanders Expo

In Flanders Expo richt de UGent het komende academiejaar ook 2 grote leszalen in, samen goed voor een capaciteit van 400 studenten. Ook voor studenten uit de hogere jaren worden extra les- en studieruimtes gecreëerd in de gebouwen van de UGent. Op die manier wordt de capaciteit in totaal uitgebreid met zo’n 3000 plaatsen.

Meest gelezen