Veteraan George (98), die geld inzamelde voor oorlogsmuseum, wordt ereburger van Poperinge

De 98-jarige George Sutherland wordt ereburger van de stad Poperinge. Sutherland kwam in mei nog internationaal in het nieuws toen hij een wandeltocht van 4 kilometer maakte. Die ging van Lijssenthoek Military Cemetery naar Talbot House. Hij wou daarmee geld inzamelen voor het oorlogsmuseum Talbot House, dat door de coronamaatregelen in financiële moeilijkheden was geraakt.

George Sutherland groeide op in de buurt van Lijssenthoek, waar zijn vader hospitaalsoldaat en later tuinier was. Als kleine jongen zag hij het verdriet van de vele families die naar het graf van hun geliefden op bezoek kwamen.

Onblusbare liefde voor Poperinge

Hoewel WO II George uit Poperinge deed vluchten, liet zijn geboortestad hem nooit los. Tijdens de oorlog kwam hij er terug met een konvooi dat op weg was naar Amiens in Frankrijk.

De liefde voor Poperinge zorgde ervoor dat hij na WO II zijn oude leven weer kon oppikken en in de voetsporen van zijn vader als tuinier aan de slag kon op Lyssenthoek. In die functie hielp hij veel mensen op zoek naar hun familieleden.

Sutherland staat vandaag symbool voor de vele Britten die na de Eerste Wereldoorlog in de streek bleven wonen. Hij vertegenwoordigt na de herdenkingsperiode aan de Grote Oorlog ook de tuiniers van de CWGC, Commonwealth War Graves Commission, die altijd uitstekend werk leverden in onze regio. Na beide wereldoorlogen werd het leven hernomen en Poperinge heropgebouwd.

Ereburger Poperinge

De liefde voor Poperinge is de rode draad in het leven en werk van George Sutherland. Zijn verdiensten voor Poperinge en zijn inzet voor zijn medeburgers zijn 2 andere redenen om aan George Sutherland het ereburgerschap van Poperinge toe te kennen. Dat zal gebeuren op de gemeenteraad van 31 augustus.

Andere ereburgers van Poperinge zijn Philip Clayton, de oprichter van Talbot House (1965), Generaal Stanislas Maczek (1969), Dirk Frimout (1986) en Pol Hauspie (1999). 

Meest gelezen