Alexander Dumarey

Gaat de Schelde de Loire achterna? "Binnen 2 jaar hebben we ook hier een kastelenroute"

'Van Steen tot Steen' is een project van Toerisme Vlaanderen om de kastelen in Bornem, Kruibeke en Laarne op te waarderen. Het is de bedoeling dat je dan binnen twee jaar verschillende kastelen langs de Schelde kunt bezoeken. Een beetje zoals de Franse kastelenroute langs de Loire. De route loopt van het Steen in Antwerpen naar het Gravensteen in Gent, met tussenstops in de 3 kastelen.

"Het project 'Van Steen tot Steen langs de Schelde' wil de kastelen in het Antwerpse Bornem, en de Oost-Vlaamse gemeenten Kruibeke en Laarne opwaarderen", legt gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen Riet Gillis uit. "We willen met dit project de werking en de geschiedenis van die kastelen tot bij de mensen brengen. We gaan ze toegankelijker maken, de omgeving mooier maken en ook het onthaal meer in het oog doen springen."

Kastelenroute

Het project om de kastelen  herop te waarderen, past in een kastelenroute die toeristen binnen twee jaar zullen kunnen volgen. Die route zal vooral draaien rond twee grote burchten: "Het Steen in Antwerpen en het Gravensteen in Gent. Daartussen kan men alle kastelen langs de Schelde afgaan in Wissekerke (Kruibeke), Bornem en Laarne en zelfs de Lakenhalle in Dendermonde", legt gedeputeerde Gillis uit. 

De kastelenroute zal gaan van het Steen in Antwerpen, langs kastelen langs de Schelde, om te eindigen in het Gravensteen in Gent

Oost-Vlaamse gedeputeerde Riet Gillis

Scheldevallei

Het is vooral de bedoeling dat de volledige Scheldevallei een sterkere toeristische bestemming zal worden, met de kastelen als hoogtepunten. Naast de kastelen zijn er ook veel dorpen langs de Schelde die je kunt bezoeken.

De werken aan de kastelen en hun omgeving zijn nu al begonnen. Ze zullen  ruim 7 miljoen euro kosten. Toerisme Oost-Vlaanderen zal daarvan 4 miljoen euro voor zijn rekening nemen. Het is de bedoeling dat de kastelenroute binnen twee jaar zal klaar zijn.

Meest gelezen