Actrice Lori Loughlin (rechts) bij een rechtbankzitting in maart 2019, links haar man Mossimo Gianulli.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Actrice Lori Loughlin (tante Becky uit "Full house") twee maanden naar de cel voor studiefraude

De Amerikaanse actrice Lori Loughlin (56), vooral bekend van de tv-serie "Full house", is veroordeeld tot twee maanden cel omdat ze smeergeld betaald heeft om haar dochters een plek op een elite-universiteit te bezorgen. "Ik stapte mee in een plan om mijn dochters een oneerlijk voordeel te geven in de toelatingsprocedures op de universiteit. Door dat te doen, negeerde ik mijn intuïtie en heb ik mezelf toegelaten af te wijken van mijn moreel kompas", zei de actrice aan de rechtbank.

Vorig jaar barstte in de Verenigde Staten het "grootste omkoopschandaal ooit" op prestigieuze universiteiten los. Welgestelden, met namen uit de bedrijfswereld en Hollywood, wilden hun kinderen verzekeren van een plaatsje aan topuniversiteiten als Yale, Stanford en UCLA. Ze betaalden grote sommen geld aan personeelsleden en/of lieten examenresultaten vervalsen. In totaal zijn 50 mensen aangeklaagd. Lori Loughlin en haar man, mode-ontwerper Mossimo Gianulli, zijn 2 van hen.

Het echtpaar wilde hun twee dochters op de prestigieuze University of South California (USC) krijgen. Er werden documenten opgesteld waaruit moest blijken dat de meisjes deel uitmaakten van het roeiteam van de universiteit. In werkelijkheid beoefenden ze die sport helemaal niet. Maar door zulke documenten is het makkelijker om de strenge toelatingsregels voor de universiteit te doorstaan en een plaatsje te verwerven. Ze betaalden ongeveer een half miljoen dollar.

Louglin en Gianulli hielden lang hun onschuld vol, maar gaven eerder dit jaar toch toe dat ze zich schuldig gemaakt hebben aan omkoping. Er werd een schikking getroffen met het gerecht, en de straf is nu bekend. Loughlin moet 2 maanden de cel in en een boete van 150.000 dollar betalen. Gianulli krijgt een celstraf van 5 maanden en een boete van 250.000 dollar. Hij zou een actievere rol gespeeld hebben, hij zou vaker contact hebben gehad met de tussenpersonen en de betalingen geregeld hebben.

Lori Loughlin (midden) met haar dochters Olivia Jade (links) en Isabella (rechts) in februari 2019.
2019 Invision

Lori Loughlin stond de rechtbank in Boston via een videolink te woord. "Ik heb een verschrikkelijke beslissing genomen", zei de geëmotioneerde actrice. "Ik stapte mee in een plan om mijn dochters een oneerlijk voordeel te geven in de toelatingsprocedures op de universiteit. Door dat te doen, negeerde ik mijn intuïtie en heb ik mezelf toegelaten af te wijken van mijn moreel kompas. Maar ik heb het gedaan uit liefde voor mijn kinderen."

Eerder werd ook actrice Felicity Huffman ("Desperate housewives") veroordeeld voor haar rol in het omkoopschandaal. Zij had 15.000 dollar betaald om de resultaten van de toelatingsexamens voor haar oudste dochter te vervalsen. Ze moest 15 dagen de cel in. Die straf zat ze eind vorig jaar uit.

Loughlin is vooral bekend van haar rol als Rebecca ("Becky") in de Amerikaanse sitcom "Full house".  Die liep van 1987 tot 1995 en was ook bijzonder populair. In 2016 kwam er met "Fuller house" een vervolg op Netflix. Daarvan werden vijf seizoenen gemaakt. Loughlin maakte er geregeld gastoptredens.

Meest gelezen