Directeur luchtvaartpolitie opzijgezet na omstreden beelden van interventie op luchthaven Charleroi

Danny Elst, de directeur van de luchtvaartpolitie, is overgeplaatst naar een andere dienst als gevolg van de beelden van de interventie op de luchthaven van Charleroi waarbij een man uit Slovakije het leven liet. De advocate van drie betrokken agenten zegt intussen dat haar cliënten zich niets te verwijten hebben. De beelden van de arrestatie zorgden voor heel wat commotie. Er is onder meer te zien hoe een agent minutenlang op de man zit en hoe een vrouwelijke agente de Hitlergroet doet.

Twee dagen nadat André Desenfants, de nummer 2 van de federale politie, tijdelijk een stap opzij heeft gezet, is nu Danny Elst, de directeur van de luchtvaartpolitie, naar een andere dienst overgeplaatst. Dit alles is het gevolg van de omstreden beelden van een interventie op de luchthaven van Charleroi twee jaar geleden waarbij een man uit Slovakije uiteindelijk het leven liet.

De beslissing tot overplaatsing van Elst gebeurde gisteren, maar de federale politie wou er toen niet over communiceren in het belang van het psychosociale welzijn van Elst en de impact op zijn gezin.

In tegenstelling tot Desenfants die de bewuste beelden naar eigen zeggen nooit onder ogen kreeg, was Elst vermoedelijk wél op de hoogte van wat zich in Charleroi had afgespeeld. Dat zal moeten blijken uit het interne politieonderzoek dat wordt gevoerd.

Het is niet de eerste keer dat Elst in nauwe schoentjes komt. Drie jaar geleden kwamen wantoestanden aan het licht bij de dienst repatriëringen waarvan hij eveneens het hoofd is. Tijdens bepaalde repatriëringen naar verre landen, zouden leden van die dienst prostituees hebben bezocht. Er was ook sprake van onzedelijk gedrag en drankmisbruik.

Bekijk hier een reportage uit "Terzake" van 24 januari 2017 over deze wantoestanden (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Arrestatie verliep volgens de regels"

Eerder liet Hayat Karim, de advocaat die drie agenten vertegenwoordigt die bij het optreden in Charleroi waren betrokken, weten dat haar cliënten zich volgens haar niks hebben te verwijten. "Er is geen enkel element dat aantoont dat mijn cliënten verantwoordelijk zijn voor het overlijden van de man." Haar cliënten zijn twee mannelijke en één vrouwelijke agent, voor alle duidelijkheid niet de vrouw die de Hitlergroet deed.

De Slovaakse man moest van het vliegtuig gehaald worden en gedroeg zich erg agressief en vreemd bij de arrestatie. In de cel sloeg hij zijn hoofd tegen de muur, tot bloedens toe. Agenten hielden de man daarom in de cel in bedwang. De man kreeg uiteindelijk een kalmeringsmiddel toegediend, maar kreeg een hartstilstand en overleed later. De feiten gebeurden al in februari 2018, maar zorgen nu voor commotie omdat de beelden van de arrestatie nu pas opdoken.

Volgens de advocate verliep die arrestatie volgens de regels. "Het slachtoffer was een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Mijn cliënten hebben op strikte en proportionele wijze geweld gebruikt om het individu in bedwang te houden", zegt ze. De advocate vindt ook dat het onderzoek naar de feiten tot nu goed verliep. Dat onderzoek duurt al 2,5 jaar. 

"Het onderzoek was heel minutieus. Iedereen die moest gehoord worden in dit dossier is gehoord. Men moet stoppen met te zeggen dat deze zaak niet ernstig wordt genomen." De advocate benadrukt ook, net zoals het parket van Charleroi, dat het onderzoek vertraging opliep nadat de advocate van de nabestaanden van het slachtoffer meerdere keren om bijkomende onderzoeksdaden had gevraagd.

De advocate hoopt nu dat de omstandigheden van het overlijden van de man verder sereen kan onderzocht worden. "Men moet het gerecht zijn werk laten doen. Tot op heden zijn mijn cliënten nog steeds agenten en vormen ze geen onderwerp van disciplinaire maatregelen", aldus Hayat Karim.

Hoge Raad Justitie wil info over gerechtelijk onderzoek

Naast vragen over de behandeling van de zaak door de politie, komt er dus ook kritiek op het gerechtelijk onderzoek. Het parket van Charlerloi onderzoekt het overlijden van de Slovaakse man al meer dan 2,5 jaar. Volgens de advocate van de vrouw van het slachtoffer is dat veel te traag.

De Hoge Raad voor de Justitie heeft nu bij hoogdringendheid informatie opgevraagd bij de procureur des Konings van het parket. "We willen meer uitleg over het verloop van het onderzoek", zegt voorzitter Christian Denoyelle. "Of er ergens abnormale vertragingen zijn geweest bijvoorbeeld of misschien aanwijzingen van disfuncties. Op basis daarvan zullen we nagaan of er verder onderzoek nodig is wat ons betreft."

Meest gelezen