Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Californië vraagt Canada en Australië om hulp om bosbranden te bestrijden: "Dit hebben we in jaren niet gezien"

De gouverneur van de staat Californië, Gavin Newsom, heeft Canada en Australië om hulp gevraagd bij het bestrijden van de bosbranden. Ondanks de inspanningen van meer dan 12.000 brandweerlieden breiden de branden zich nog steeds uit. "Dit hebben we in vele jaren niet gezien", zei de gouverneur.

In de Amerikaanse staat Californië woeden bijna 560 branden. De meeste daarvan zijn eerder klein, maar sommige zijn de voorbije 24 uur in omvang verdubbeld. 

In het noorden van Californië woeden bovendien twee erg hevige branden die tot de zwaarste bosbranden in de geschiedenis van de staat worden gerekend. 

De bosbranden zijn veroorzaakt door een combinatie van extreme droogte, hoge temperaturen, en duizenden blikseminslagen die de voorbije week werden geregistreerd.

Zeker zes mensen zijn omgekomen, 43 mensen raakten gewond en al meer dan 500 huizen en andere gebouwen zijn verwoest. Inmiddels hebben ruim 175.000 inwoners het dwingende advies gekregen een veilig heenkomen te zoeken. Tienduizenden woningen worden bedreigd door de vlammen.

Hulp uit verschillende staten

12.000 brandweermensen zijn ingezet om het vuur te bestrijden, bijgestaan door blusvliegtuigen en helikopters. 

"Deze branden putten onze reserves en ons personeel uit", zegt gouverneur Gavin Newsom van Californië. Hij heeft hulp gevraagd en gekregen van de brandweer uit tien andere Amerikaanse staten, onder meer Oregon, New-Mexico en Texas.

Maar hij richt zich voor hulp ook tot Canada en Australië. De Australische brandweer noemde hij "de beste bestrijders van natuurbranden ter wereld". 

Bekijk hier beelden van de hevige bosbranden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen