Congolese Nobelprijswinnaar Denis Mukwege met de dood bedreigd

De Congolese regering zegt dat ze doodsbedreigingen aan het adres van dokter Denis Mukwege, Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 2018, zal onderzoeken. Ze zegt ook maatregelen te zullen nemen om de veiligheid van de arts te waarborgen.

De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege kreeg in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede voor de zorg die hij verleent aan vrouwelijke slachtoffers van verkrachting in het oosten van Congo. Samen met zijn gezin is hij het mikpunt geweest van "intimidatie, haatcorrespondentie en doodsbedreigingen", blijkt uit de notulen van de Congolese ministerraad.

Volgens het document kwamen de dreigementen nadat Mukwege had opgeroepen tot de oprichting van een internationaal straftribunaal voor Congo, om de ernstige misdaden van de voorbije 20 jaar tegen burgers te berechten.

Op 17 juli riep Mukwege op tot de oprichting van een speciaal tribunaal voor Congo, waarbij hij de "massale wreedheden (...) begaan in een klimaat van algemene straffeloosheid" aan de kaak stelde. Dit geweld heeft "miljoenen doden en ontheemden veroorzaakt, evenals honderdduizenden gevallen van verkrachting", zei hij.

Op 31 juli hekelde hij in een persbericht bedreigingen en intimidatie tegen hem en zijn familieleden, nadat hij in een tweet een paar dagen eerder een nieuw bloedbad onder burgers in de provincie Zuid-Kivu aan de kaak had gesteld.

Oost-Congo was tussen 1996 en 2003 het epicentrum van twee regionale oorlogen. Sindsdien is het gebied het toneel geweest van geweld en wreedheden begaan door tal van gewapende groeperingen, om etnische redenen en voor het winnen van land of voor de controle over delfstoffen. 

Mukwege ontsnapte in oktober 2012 al aan een terroristische aanslag op zijn huis. Zijn bewaker werd toen vermoord door de aanvallers.

Denis Mukwege kreeg vorig jaar een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen. Naar aanleiding daarvan sprak "Terzake" toen met hem: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen