Herinneringscentrum in door nazi's uitgemoord Frans dorp Oradour beklad

In het Franse dorp Oradour-sur-Glane, waar de nazi's in 1944 642 burgers om het leven brachten, is het herdenkingscentrum beklad met negationistische leuzen. President Emmanuel Macron heeft met afschuw gereageerd en belooft dat alles in het werk zal worden gesteld om de dader te vervolgen.

Oradour-sur-Glane, zo'n 20 kilometer van Limoges in het zuidwesten van Frankrijk, werd in juni 1944 omsingeld door 200 Duitse soldaten van 2e SS Panzerdivision "Das Reich". Tijdens een vergeldingsactie vermoordden de SS'ers 642 dorpelingen -mannen, vrouwen en kinderen. De mannen werden gefusilleerd. De vrouwen en kinderen werden opgesloten in de kerk, die daarna in brand werd gestoken.

Oradour-sur-Glane werd nooit heropgebouwd. De ruïnes groeiden uit tot een symbool van de nazi-barbarij.

In 1996 kwam er een herdenkingscentrum, waarin bezoekers -zo'n 300.000 per jaar- uitleg krijgen over wat zich meer dan 75 jaar geleden afgespeelde in Oradour. Op de gevel van dat centrum werden gisteren teksten ontdekt die kunnen worden opgevat als een ontkenning van de oorlogsmisdaden van de nazitroepen in Oradour.  

Op een foto genomen in de lokale pers is te zien dat het woord "martelaar" in een inscriptie op de gevel van het centrum met witte verf is doorstreept en vervangen door "leugenaar", met daarbij de naam van een revisionist, iemand die de nazi-misdaden ontkent of bagatelliseert. 

"Onnoemelijke daad"

Een dergelijke bekladding heeft nooit eerder plaatsgevonden in Oradour, dat in Frankrijk als gewijde grond wordt beschouwd. Van links tot rechts is dan ook met afschuw gereageerd op het incident. 

President Emmanuel Macron spreekt van een "onnoemelijke daad" en belooft dat alles in het werk zal worden gesteld om de dader(s) te vervolgen.

"Deze plaats van bezinning bekladden is ook de herinnering aan onze martelaren bekladden", reageerde premier Jean Castex.

Meest gelezen