(c) dpa-Zentralbild

Hoe groot is risico op coronabesmetting bij grote evenementen? 2.000 mensen voeren opvallend experiment uit in Duitsland

Wanneer zullen grote concertzalen en cultuurhuizen in deze coronatijden echt kunnen heropstarten? Met een opmerkelijk experiment hoopt de universiteit van Halle in Duitsland een antwoord te bieden op die vraag. Meer dan 2.000 jonge mensen wonen vandaag een concert bij om te onderzoeken hoe groot het risico op een coronabesmetting is bij grote evenementen. 

De Leipzig Arena is een grote concerthal die de voorbije jaren beroemdheden als Bob Dylan en Britney Spears mocht verwelkomen. Sinds de uitbraak van de corona-pandemie is het stil in de zaal. Maar daar komt vandaag dus even verandering in. Tim Bendzko, een populaire zanger in Duitsland, geeft een concert voor meer dan 2.000 toeschouwers.

Het concert is een experiment, georganiseerd door de universiteit van Halle. De onderzoekers willen nagaan hoe snel het coronavirus zich verspreidt in een concertzaal, of met andere woorden: hoe groot het risico is om als toeschouwer besmet te raken tijdens een grootschalig concert. 

De onderzoekers hadden gehoopt op 4.000 deelnemers. Het blijken er uiteindelijk iets minder. Zo'n 2.200, allemaal jonge mensen met een goede gezondheid. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wiskundig model

Er worden drie verschillende soorten omstandigheden gecreëerd waarin het concert plaatsvindt: zonder fysieke afstand in acht te nemen, zittend op anderhalve meter afstand, of met een beperkt aantal toeschouwers. Op die manier kunnen de onderzoekers achterhalen welke manier de beste, minst risicovolle manier is om een concert of gelijkaardig grootschalig evenement te organiseren.   

Alle deelnemers moesten vooraf negatief testen op het coronavirus. Hun  temperatuur wordt opgemeten voor ze de concertzaal binnen gaan. Ze moeten ook een FFP2-masker dragen.

In de zaal krijgen ze een apparaatje dat hun bewegingen nagaat en hun contacten bijhoudt. Ook wordt een fluorescerende handgel uitgedeeld. Op basis daarvan kan na het concert met behulp van UV-lampen worden nagegaan welke oppervlakken het vaakst worden aangeraakt.  De onderzoekers zullen ook nagaan welke route de aerosolen afleggen, de miniscule luchtdeeltjes die worden uitgeademd door de concertgangers.

De onderzoekers willen proberen te bepalen hoe grote bijeenkomsten zoals concerten zouden kunnen worden toegestaan zonder dat het virus zich kan verspreiden. Ze hopen te komen met een wiskundig model dat de risico's op verspreiding in een grote concertzaal inschat.  

Aantal besmettingen stijgt in Duitsland

Ze hopen in de loop van oktober met hun resultaten naar buiten te komen. Naar die bevindingen zal worden uitgekeken door de culturele- en evenementensector, die al maandenlang grotendeels lam ligt door de coronacrisis.

Ook in Duitsland woedt een debat over het al dan niet mogelijk maken van grootschalige evenementen in concertzalen en stadions tijdens de coronapandemie. Voorlopig zijn die in Duitsland verboden tot zeker eind oktober.

Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde onlangs nog dat ze weinig marge ziet voor een versoepeling van de coronamaatregelen nu het aantal besmettingen in Duitsland opnieuw aan het stijgen is. De voorbije 24 uur werden meer dan 2.000 besmettingen geregistreerd, het hoogste aantal sinds eind april.

Meest gelezen