Archieffoto van een jeugdinstelling.

Jongens van 12 en 13 uitzonderlijk opgesloten in jeugdinstelling na gewelddadige overvallen in Merksem

De jeugdrechter in Antwerpen heeft twee jongens van 12 en 13 opgesloten in een gesloten instelling na een reeks gewelddadige overvallen in Merksem. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Minderjarigen onder de 14 jaar opsluiten mag wettelijk gezien niet tenzij het gedrag uitzonderlijk gevaarlijk is. 

Begin deze maand was er een reeks gewelddadige overvallen op enkele handelszaken in Merksem. Het ging onder meer om een frituur, een supermarkt en een bakkerij. Het parket van Antwerpen onderzocht de zaak en identificeerde drie verdachten: een jongen van 18, een jongen van 12 en een jongen van 13.

De jongen van 18 werd snel na de feiten opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter. De jongens van 12 en 13 moesten voor de jeugdrechter verschijnen. Die besliste nu dus om hen uitzonderlijk te laten opnemen in twee afzonderlijke gesloten instellingen. Volgens de wet mogen minderjarigen onder de 14 in principe niet opgesloten worden. Het kan enkel uitzonderlijk, "als een persoon tussen 12 en 14 jaar een ernstige aanslag heeft gepleegd op het leven of op de gezondheid van een persoon en van wie het gedrag uitzonderlijk gevaarlijk is", zo staat in de wet.

"Die uitzondering was hier op beide jongens wel van toepassing", zegt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket. "Het ging om bijzonder ernstige feiten. Het waren gewapende overvallen waarbij de slachtoffers telkens bedreigd werden met wapens. Er werden messen getoond, er werd een pistool gebruikt, alsook een machete", aldus de parketwoordvoerder.

Meest gelezen