Liveblog - Viroloog Marc Van Ranst: "Kinderen die nu uit rode zone terugkeren, zullen begin van schooljaar missen"

Volgens viroloog Marc Van Ranst ontsnappen kinderen die nu uit een rode zone terugkeren niet aan de quarantaineplicht van 14 dagen en zullen ze dus het begin van het nieuwe schooljaar missen. Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land blijft dalen, nu al voor de zesde dag op rij. In de week van 12 tot 18 augustus zijn er gemiddeld 509 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is 17 procent minder dan de week ervoor. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Marc Van Ranst: "Kinderen die nu uit rode zone terugkeren, zullen begin schooljaar missen"

Kinderen die nu uit een rode zone terugkeren, ontsnappen niet aan de plicht om 14 dagen in quarantaine te gaan en zullen zo het begin van het nieuwe schooljaar op 1 september missen. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS (zie video onder) nu de FOD Buitenlandse Zaken ook de Balearen als rode zone heeft ingekleurd en ook woordvoerder Yves Stevens van het Crisiscentrum bevestigt het bericht.

"Er is een verplichte quarantaine van 14 dagen en een verplichte testing, wanneer men uit een rood gebied terugkeert", zegt Van Ranst. "Dat zal dan betekenen dat die kinderen het begin van het schooljaar moeten missen, spijtig genoeg."

"Er zullen geen uitzonderingen gemaakt worden. De opstart van het nieuwe schooljaar zal sowieso niet gemakkelijk zijn. Er gaan in bepaalde scholen kinderen ziek worden en men wil die kansen zoveel mogelijk vermijden."

Videospeler inladen...

OPROEP: Ben jij samen met je kinderen in een rode zone en keer je vandaag of een van de komende dagen naar België terug? Laat het ons weten via oproep@vrtnws.be, graag met je gsm-nummer erbij.

De coronacijfers: daling aantal besmettingen zet zich voort

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land blijft dalen, nu al voor de zesde dag op rij.

  • In de week van 12 tot 18 augustus zijn er gemiddeld 509 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is 17 procent minder dan de week ervoor.
  • In een groot deel van het land is het aantal nieuwe besmettingen nu aan het dalen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er wel nog altijd een stijging, in een week tijd zijn er 874 besmettingen vastgesteld, 68 meer dan een week eerder. In Antwerpen blijft het aantal besmettingen dalen. Daar zijn in een week tijd 813 besmettingen bevestigd, 489 minder dan de week daarvoor.
  • Het aantal ziekenhuisopnames daalt met 9 procent tot gemiddeld 28 per dag. Het aantal doden blijft stijgen, tot gemiddeld 10 per dag. Dat is een verdubbeling.
  • Er zijn nu in totaal 80.894 bevestigde coronabesmettingen in ons land.

Geen Waregem Koerse maar wel een concert van Compact Disc Dummies op de renbaan

Videospeler inladen...

Duitse studie: besmettingen vooral in privésfeer en woonzorgcentra

Het Duitse Robert Koch-Institut heeft een grootschalig onderzoek gevoerd om na te gaan op welke manier mensen besmet geraken met het coronavirus. Het baseert zich daarvoor op de gegevens van 55.000 besmette personen. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste besmettingen zich voordoen in de privésfeer en in woonzorgcentra. Bij een uitbraak thuis worden gemiddeld 3,2 mensen besmet, bij een uitbraak in een woonzorgcentra zijn dat bijna 19 besmettingen. 

De scholen spelen maar een kleine rol in de verspreiding van het virus. Er waren in totaal maar 31 uitbraken en 150 besmettingen. Wel waren gedurende de vorige maanden de meeste scholen maar gedeeltelijk open. Ook restaurants, hotels en bedrijven zijn in mindere mate verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus. 

"Naast enkele spectaculaire en nationaal bekend geworden grote uitbraken, zijn het vooral de besmettingen in familiaal verband - die niet noodzakelijk tot veel andere besmettingen leiden - die veel voorkomen", stelt het instituut. 

 

Bierfestival in Chinese stad Wuhan lokt tienduizenden bezoekers

De miljoenenstand Wuhan ging op 23 januari in lockdown en bleef 76 dagen afgesloten van de buitenwereld.  De lokale overheid probeert nu met allerlei initiatieven het normale leven weer op gang te brengen. Het bierfestival, dat een week duurt, is een van de initiatieven om catering, toerisme en cultuur een duwtje in de rug te geven.

Lees meer in dit artikel

Ai Weiwei maakt documentaire over de lockdown van Wuhan

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft een documentaire gemaakt over de lockdown van Wuhan, de Chinese stad waar het coronavirus voor het eerst de kop opstak. Hij wil tonen wat de gewone Chinezen meemaakten en de manier waarop de Communistisch Partij de uitbraak van het virus "brutaal efficiënt" aanpakte.

Lees meer in dit artikel

29 besmettingen in een rusthuis in Komen

In een rusthuis in de Henegouwse faciliteitengemeente Komen-Waasten zijn 29 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt burgemeester Alice Leeuwerck op haar Facebookprofiel. In een ander rusthuis op het grondgebied van de gemeente is één besmetting.

Het rusthuis met het leeuwendeel van de besmettingen bevindt zich in Le Gheer, een gehucht van de deelgemeente Waasten. Het gaat om 23 bewoners en 6 personeelsleden. "Deze mensen zijn opgevangen door hun huisartsen, in samenwerking met de coördinerende artsen", aldus Leeuwerck. "Alle bewoners en al het personeel zijn getest."

Rotterdam handhaaft dragen mondkapjes

De gemeente Rotterdam gaat, net als in Amsterdam, het verplicht dragen van een mondkapje in grote delen van de stad handhaven. Vanaf zondag wordt door politie en handhavers (zogenaamde boa's) een boete van 95 euro uitgeschreven bij weigering.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in delen van het centrum van Rotterdam. Burgemeester Ahmed Aboutaleb constateert dat mensen die een mondkapje dragen zich ergeren aan anderen die dat niet doen.

 "Circa 75 procent van de Nederlanders houdt zich aan de maatregelen van het kabinet. Zij vinden het vervelend dat een ander deel van Nederland zich niet aan de maatregelen houdt en verwachten van de overheid dat die optreedt. Het aanscherpen van de handhaving en het zichtbaar aanwezig zijn van handhavers draagt bij aan het opvolgen van de maatregelen", aldus de burgemeester.

Kaap van 800.000 coronadoden wereldwijd bereikt

De teller van het aantal coronadoden wereldwijd van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins heeft de kaap van 800.000 gerond. Het wereldwijde aantal besmettingen nadert intussen de 23 miljoen, zo blijkt uit gegevens op de website van de unief.

De dodentol ligt het hoogst in de Verenigde Staten, met ruim 175.000 COVID-19-overlijdens. Dan volgen Brazilië (ruim 113.000) en Mexico (bijna 60.000). België staat in de lijst van Johns Hopkins op de 15e plaats met net geen 10.000 coronadoden.

Het aantal besmettingen wereldwijd stond vandaag rond 16 uur op 22.984.824.

Irak telt meer dan 200.000 coronabesmettingen

In Irak is het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus voorbij de 200.000 gegaan. Er worden in het land momenteel gemiddeld 4.000 nieuwe gevallen per dag geregistreerd.

Volgens de dagelijkse cijfers zijn sinds het eerste geval eind februari 201.050 Irakezen besmet geraakt met het coronavirus. Van hen overleden er 6.353 aan de gevolgen van de ziekte, terwijl er ruim 143.000 genezen werden verklaard.

Ondanks het toenemend aantal besmettingen werden in de hoofdstad Bagdad de beperkende maatregelen grotendeels losgelaten. Het uitgaansverbod werd beperkt tot enkele nachtelijke uren en alle luchthavens in het land werden heropend. De grenzen met de buurlanden blijven officieel gesloten voor reizigers, maar niet voor goederen.

Meest gelezen