FLIP FRANSSEN

Mysterie rond stroomstoringen in regio Grobbendonk opgehelderd (maar niet opgelost)

Het mysterie rond de stroomstoringen in en rond Grobbendonk is opgehelderd. Ooievaars die ‘s avonds op hoogspanningskabels neerstreken blijken de oorzaak te zijn. Maar een oplossing voor het probleem is er voorlopig niet. “We moeten wachten tot de ooievaars andere oorden opzoeken”, laat burgemeester Marianne Verhaert (Open VLD) weten.

De regio van Grobbendonk, in de Antwerpse Kempen, werd de voorbije dagen en weken verschillende keren getroffen door onverklaarbare, korte stroomstoringen. Op een bepaalde hoogspanningslijn viel de stroom dagelijks een aantal seconden uit. 

Technici van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, deden de afgelopen dagen controles op de bewuste hoogspanningslijn, maar vonden niet meteen een oorzaak.   Tot er gisteravond omstreeks 21.50 uur opnieuw een stroomonderbreking was en bleek dat heel wat ooievaars waren neergestreken op de hoogspanningslijn om op de kabels te overnachten. 

Alles wijst er nu op dat de ooievaars de “boosdoeners” zijn. Op het moment dat zij hun vleugels uitslaan en te dicht bij een hoogspanningslijn komen, valt die lijn automatisch uit. Het duurt enkele seconden voor een andere lijn het automatisch overneemt. 

Wachten

“Het vervelende is dat hier geen oplossingen zijn ter bescherming van de hoogspanningslijnen”, zegt burgemeester Verhaert. “We moeten dus wachten tot de ooievaars andere oorden opzoeken”. 

Intussen heeft Elia contacten gelegd met Fluvius, de beheerder van het middenspanningsnet, om voor de zwaar getroffen industriezone van Grobbendonk een omleiding te organiseren via hun net.

Meest gelezen