Videospeler inladen...

Russische oppositieleider Aleksej Navalny aangekomen in ziekenhuis Berlijn: "Zonder noodlanding was hij overleden"

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vanmorgen geland in de Duitse hoofdstad Berlijn en met een ambulance overgebracht naar het Charité-ziekenhuis daar. Zijn toestand zou stabiel zijn, maar is erg zorgwekkend, zegt de hulporganisatie die het transport naar Duitsland regelde. Navalny is vermoedelijk vergiftigd, ligt in een coma aan beademingsapparatuur en is deze ochtend vertrokken uit de Siberische stad Omsk. Het Siberische ziekenhuis had Navalny's overplaatsing eerder geweigerd, maar gisteravond gaven de artsen dan toch toestemming om de doodzieke politicus over te brengen naar Duitsland.  

Een Duits medisch vliegtuig met het Russische oppositielid Aleksej Navalny aan boord is rond 9 uur vanmorgen geland in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het toestel landde op de luchthaven Tegel, in het noordwesten van de Duitse hoofdstad. 

Het vliegtuig was rond 4 uur Belgische tijd opgestegen in de Siberische stad Omsk. Navalny's woordvoerster Kira Jarmisj verspreidde dat nieuws via Twitter, en postte een foto waarop te zien is hoe de patiënt op een ligbed op het vliegtuig wordt getild.

Volgens Jaka Bizilj, activist en voorzitter van de Duitse ngo Cinema For Peace, die het transport naar Duitsland regelde, was de toestand van Navalny bij aankomst in Berlijn "stabiel", maar "erg zorgwekkend". 

"De artsen hebben ons duidelijk te kennen gegeven dat hij zou zijn overleden als het vliegtuig geen noodlanding had gemaakt in Omsk", zei hij ook. 

Navalny belandde op intensieve zorg in het ziekenhuis van Omsk nadat hij onwel was geworden op een vliegtuig richting Moskou. In dat vliegtuig werd hij zo ziek dat de piloot een noodlanding moest maken.

Charité-ziekenhuis

De 44-jarige Russische oppositieleider is in Berlijn met een ambulance van het Duitse leger overgebracht naar het Charité-ziekenhuis, waar hij verder zal worden onderzocht. "Er volgt nu een uitgebreide medische diagnostiek", laat het ziekenhuis weten. "Na de onderzoeken en na overleg met de familie zullen de behandelende artsen een standpunt innemen over de ziekte en de verdere behandeling". 

De onderzoeken zullen enige tijd duren. Het ziekenhuis belooft de buitenwereld op de hoogte te brengen zodra er beslissingen zijn genomen.

De Duitse regering zegt op haar beurt te hopen "dat de behandeling in het Charité-ziekenhuis zal leiden tot een verbetering van de toestand van Navalny, en een volledige genezing mogelijk zal maken."

Bekijk de reportage in "Het Journaal" over de huidige toestand van oppositietopman Aleksej Navalny: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Navalny's vrouw Julia is met hem meegereisd. "Heel erg bedankt voor alle steun", schrijft Kira Jarmisj. "De strijd om het leven en de gezondheid van Aleksej begint nu pas echt en er is nog heel veel te doen. In ieder geval is de eerste stap nu gezet", aldus de woordvoerster.

De Russische artsen gingen gisteren dan toch overstag en gaven groen licht om Navalny over te brengen naar Duitsland. De hoofdarts van het Siberische ziekenhuis verklaarde gisteravond dat Navalny's toestand gestabiliseerd was.

Navalny had al lang in Berlijn kunnen zijn, dat heeft een dag langer geduurd dan nodig was

Correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou

Hoe moeilijk het vertrek is verlopen, vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou in "De ochtend" op Radio 1 (zie audio onder).

"Alles wat er de afgelopen dag in Omsk is gebeurd, roept alleen maar vragen op. Waarom was dat ziekenhuis in Omsk vergeven van politie en vreemde mannen in burger die Navalny's vrouw verhinderden om met de Duitse artsen te praten, of  met de lokale artsen, om de diagnose te vernemen? De hele dag ging dat kat- en muisspel door, aanvankelijk was Navalny's overplaatsing niet eens mogelijk, maar daar is dan toch een akkoord over bereikt. Hij had dus al lang in Berlijn kunnen zijn, maar dat heeft dus een dag langer geduurd dan eigenlijk nodig was", zegt Geert Groot Koerkamp.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Aleksej Navalny (44), één van de grootste critici van de Russische president Vladimir Poetin, belandde op intensieve zorg nadat hij onwel was geworden op een vliegtuig richting Moskou. In dat vliegtuig werd hij zo ziek dat de piloot een noodlanding moest maken. Volgens zijn medewerkers zou Navalny vergiftigd zijn toen hij een kop thee dronk net voor hij op het vliegtuig stapte. Maar de Russische artsen stellen dat er geen sporen van vergiftiging in de patiënt zijn terug te vinden. Onderzoek in Duitsland zal daar mogelijk uitsluitsel over brengen. 

"Het is nu vooral belangrijk dat hij uit die coma raakt en herstelt en daarna erachter te komen wat er precies aan de hand is", besluit Geert Groot Koerkamp. "Navalny's familie en collega’s hopen dat het niet te laat is. Die hadden gisteren sterk de indruk dat ze in Omsk probeerden de tijd te rekken, in de hoop dat sporen van een mogelijk gif uit z’n lichaam zouden verdwijnen. Zij zijn ervan overtuigd dat hij is vergiftigd en ze hopen dat er in Duitsland alsnog kan worden vastgesteld met welk gif precies. Er is een hele reeks bekende journalisten en politici, activisten in soortgelijke situaties geweest, die ernstig ziek zijn geworden of overleden, maar de ware toedracht is nooit achterhaald en men hoopt dat dit met Navalny wel zal gebeuren." 

Meest gelezen