Een lange wachtrij bij de Brantano in Ninove

Volkstoeloop bij uitverkoop van Brantano, politie sluit twee winkels, vakbonden misnoegd

Bij schoenenwinkels van Brantano was er vanochtend een ware volkstoeloop. In 62 vestigingen van de failliete winkelketen werd sinds 10 uur een totale uitverkoop georganiseerd. Schoenen werden er verkocht met 75 procent korting en dat lokte honderden koopjesjagers naar de winkels. In Koksijde heeft de politie tijdelijk een filiaal gesloten. Dat gebeurde uit voorzorg, omdat er tijdens het aanschuiven niet voldoende afstand kon worden gehouden. Ook in Genk werd om 15.30 uur een winkel gesloten.

Wie een goedkoop paar schoenen op de kop wil tikken, kan sinds vanochtend terecht in 62 winkels van Brantano. De keten houdt sinds 10 uur uitverkoop. Er wordt nog een overnemer gezocht, nadat moedergroep FNG begin deze maand failliet is gegaan. 

Koopjesjagers moeten lange wachtrijen voor lief nemen, want bij verschillende vestigingen van Brantano staan honderden klanten te wachten.  Terwijl velen zich de moeite getroosten om te blijven wachten, maken anderen rechtsomkeer. 

Bekijk hier hoe het er vanochtend in Mechelen aan toeging (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

In coronatijden is het aantal klanten per winkel beperkt, je mag maar 30 minuten winkelen en in de wachtrij buiten moet je 1,5 meter afstand bewaren.  Overigens mag men officieel enkel alleen gaan winkelen, met uitzondering van kinderen en hulpbehoevenden. Pas vanaf maandag mag het weer met twee.

Op verschillende plaatsen, zoals in Mechelen controleerde de lokale politie of de mensen de regels respecteren. In Koksijde, aan de kust, heeft de politie een winkel tijdelijk gesloten. Dat gebeurde uit voorzorg, toen er een 150-tal klanten stonden aan te schuiven. Omdat er niet gegarandeerd kon worden dat er voldoende afstand kon worden gehouden, werd bekeken of dat met nadarhekken kan worden geregeld. Na de middag werd ook in Genk een Brantano-winkel gesloten omdat de veiligheid van het personeel en de klanten en de naleving van de coronamaatregelen niet langer gegarandeerd konden worden.

Veilinghuis

Veilinghuis Moyersoen, dat de uitverkoop organiseert, heeft bij elke winkel beveiligingspersoneel voorzien. "Ik zie dat de mensen heel gedisciplineerd de COVID-19-maatregelen respecteren en de sociale afstand bewaren tijdens het aanschuiven", zegt CEO Christophe Moyersoen, nadat hij zelf was gaan kijken bij een winkel in Antwerpen. 

Dat de uitverkoop wordt georganiseerd door een veilinghuis wil niet zeggen dat de schoenen per opbod worden verkocht, legde Moyersoen vanmorgen uit in "De ochtend" op Radio 1.   

“Het is gewoon zoals vroeger: mensen komen naar de winkel, kiezen een paar schoenen en rekenen gewoon af aan de kassa, waar ze nu een korting van 75 procent krijgen.” 

Bekijk hier het interview met Christophe Moyersoen in "Het Journaal":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Bekijk de journaalreportage van de lange rijen wachtenden in verschillende filialen van Brantano: 

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Christophe Moyersoen van Veilinghuis Moyersoen in "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

Nog enkele weken

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld op te halen, om zoveel mogelijk schuldeisers, onder wie de ontslagen personeelsleden, te kunnen betalen, zei Moyersoen vanochtend op de radio.

De uitverkoop kan nog een aantal weken duren, zolang de voorraad strekt. Afhankelijk van het succes van de uitverkoop kan het aantal winkels dat open is nog aangepast worden.

Om 5.15 uur kreeg ik een berichtje dat de laatste winkel klaar was voor de uitverkoop.
Christophe Moyersoen van het gelijknamige veilinghuis dat de uitverkoop organiseert

Veilinghuis Moyersoen werd ingeschakeld omdat het bedrijf ervaring heeft met het organiseren van uitverkopen.  "Bij zo’n uitverkoop komt heel wat kijken", aldus de CEO van Moyersoen.

"Afgelopen nacht is mijn team langs de 62 winkels gereden om er nieuwe betaalterminals te zetten, extra kassa’s te voorzien voor het geval dat er technische problemen zouden zijn en we moesten overal affiches ophangen. Om 5.15 uur kreeg ik een berichtje dat de laatste winkel klaar was voor de uitverkoop.”

Moyersoen werkt voor de uitverkoop samen met ex-medewerkers van Brantano en heeft niets anders dan lovende woorden voor hen.  “Zij hebben ons fantastisch bijgestaan, ze zijn supergemotiveerd en hebben alles gedaan om vandaag zoveel mogelijk winkels open te doen."

Geen overleg

Sven De Scheemaeker van ACV Puls neemt de curatoren en veilinghuis Moyersoen op de korrel. De vakbondsman betreurt dat er niet overlegd is met de bonden.    

"We hebben gisteren nog enkele mails uitgewisseld, maar dat is natuurlijk veel te laat", klinkt het. "Dat moest veel eerder gebeurd zijn. Dan hadden we kunnen waarschuwen dat een uitverkoop, zeker een met monsterkortingen vanaf 75 procent, het roofdier in de consument wakker maakt. Zeker in deze coronaperiode moet daarmee rekening gehouden worden. Noch de curator, noch Moyersoen heeft daaraan gedacht."

"De winkels zijn geplunderd, de werknemers mentaal gekraakt. Dit is niet voor herhaling vatbaar", zegt De Scheemaeker. "Het is complete waanzin om aan 25 procent van de winkelprijs te verkopen. Als het te goedkoop is, verdwijnt het respect voor product én personeel. We hebben dat eerder al meegemaakt."

Ook de onduidelijkheid rond de toekomst van de Brantano-winkels maakt de vakbonden kwaad. De Scheemaeker zegt bij de rechtbank te zullen aankloppen, omdat hij vragen heeft bij het werk van de curatoren.

Zijn collega van de vakbond BBTK, Jan De Weghe, liet eerder op de dag aan verschillende media verstaan hetzelfde te zullen doen.

Foto's

VRT NWS-verslaggevers zagen vanochtend dat er al voor openingstijd wachtrijen stonden bij Brantano-winkels:

Wachtenden bij de Brantano in Ninove (Foto: Belga)
Nicolas Maeterlinck
Een lange rij wachtenden bij een winkel in Mechelen
In Kontich staan de koopjesjagers te wachten op een grasveld naast de winkel.
Ook in Korbeek-Lo staan veel wachtenden bij de Brantano

Ook op sociale media zijn foto's en filmpjes te zien van de lange wachtrijen: 

Meest gelezen