Vertederend vlinderverhaal: Marjolein wordt een dag lang achtervolgd door "Marietje"

Een Nederlandse actrice heeft bijna een dag lang het gezelschap gehad van één en dezelfde vlinder. Het verhaal van Marjolein van Panhuys en de aanhankelijke fladderaar "Marietje" ging de afgelopen dag viraal op Twitter. Een verklaring van het gedrag van de vlinder is er nog niet.

Het verhaal begon vrijdagmiddag, om 15 uur, met deze verwonderde tweet van de Nederlandse actrice en regisseur Marjolein Panhuys:

“Het gebeurde vlak bij mijn huis in Amsterdam”, vertelt Marjolein aan VRT NWS. “Ik zag een vlinder op de grond zitten, ging er even bij zitten en toen kroop ze op m’n hand, later op m’n truitje en daar is ze blijven zitten.” “Ze”, want Marjolein besloot dat de vlinder een meisje moest zijn.

“Ik heb niet veel verstand van vlinders”, geeft de actrice toe, “maar net genoeg om te weten welke soort dit was: een atalanta.” Die vlindersoort is eenvoudig te herkennen aan z’n zwarte vleugels, met een brede oranje band erop en gele of witte vlekken op de uiteinden. 

In onze contreien is het ook één van de meest voorkomende vlinders: in Nederland was het deze zomer de meest getelde vlinder; in Vlaanderen werd deze zomer alleen het kleine koolwitje meer waargenomen.

Uitgeput?

Terug naar het verhaal van Marjolein: toen de Amsterdamse van de straat naar huis wandelde, ging de vlinder die op haar was gaan zitten braaf mee. Ook toen Marjolein de vlinder in haar tuin probeerde uit te zetten op wat bloemen, wilde de vlinder van geen wijken weten en liep het beestje terug naar de Marjoleins hand. “Toen was het duidelijk dat de vlinder niet bij de bloemen wilde zijn, maar wel bij Marjolein”, grapt de Nederlandse.

Anderhalf uur ging voorbij en de atalanta bleef trouw op haar gastvrouw zitten. Op dat moment dacht Marjolein dat het beestje misschien bleef zitten omdat het uitgeput was. Omdat Marjolein wist dat je uitgeputte hommels kan redden met suikerwater, ging ze naar binnen om dat te prepareren. (Lees verder onder de tweet.)

De vlinder liet zich het zoete goedje welgevallen. Maar de “kickstart” die Marjolein daarvan verwachtte, bleef uit. De vlinder bleef gezellig zitten. “Ook toen ik aan m’n computer aan de slag ging, bleef ze zitten,op m’n schouder en op m’n truitje. Toen ik even ging liggen op de zetel, ging ze dansjes doen op m’n zetel”, beschrijft de actrice het met veel plezier. 

Omdat Marjolein intussen een band begon te voelen met insect, had ze de trouwe vlinder een naam gegeven. “Daarbij kwam meteen de naam Marietje in me op. Een beetje een oude, Hollandse naam, maar ook wel gezellig.” (Lees verder onder de tweet.)

Op stap

Gedurende de middag ging Marjolein nog verschillende keren naar haar tuin, maar Marietje bleef trouw aan haar zijde. “Als je dan blijft, laat ik je de mooie dingen van Amsterdam zien”, besloot Marjolein. En toen is de actrice op pad gegaan langs de rivier de Amstel. (Lees verder onder de tweet.)

Op de terugweg kocht Marjolein twee zonnebloemen, met de bedoeling om de vlinder daarop te laten slapen. Dat deed het beestje ook. En vanochtend was Marietje er nog. (Lees verder onder de tweet.)

Om 10.30 uur, toen Marjolein naar haar tuin ging, liftte Marietje weer gedwee mee en gaf Marjolein haar de boodschap mee: “Je mag gaan Marietje!” Dat deed de vlinder ook: heel even zocht ze het zwerk op… alvorens terug te keren naar haar nieuwe thuis. (Lees verder onder de tweet.)

Op het moment dat we Marjolein spreken, zaterdagmiddag om 15 uur, zit de vlinder nog altijd in de tuin, ook nadat er een fikse regenbui over de Nederlandse hoofdstad was getrokken. 

Wat zijn Marjoleins plannen nu met Marietje? “Ten eerste denk ik dat ik nooit meer op dezelfde manier naar vlinders zal kijken. Ten tweede zal ik af en toe nog wel in m’n tuin gaan rondlopen en kijken of Marietje nog zie”, besluit de Nederlandse die zich de afgelopen dag helemaal onverwacht heeft gehecht aan een vlinder.

Soms is het gewoon een beetje magisch.
Marjolein van Panhuys

Waarom de vlinder nu precies op haar bleef zitten, daar heeft Marjolein voorlopig nog het raden naar. Op Twitter vroegen geïnteresseerden bijvoorbeeld of Marjolein een bepaald parfum had opgedaan, dat de vlinder kon aantrekken. Maar Marjolein had helemaal geen parfum op. 

Anderen suggereerden dan weer dat het beestje bleef zitten, in de zon, om even bij te komen. Maar dat verklaart niet waarom “Marietje” daarna ook bleef zitten. Omdat er niet meteen een wetenschappelijke verklaring is, besluit Marjolein het poëtisch: “Soms is het gewoon een beetje magisch.”

Meest gelezen