AFP or licensors

Voormalige premier Malta ondervraagd over moord op journaliste

De Maltese politie heeft oud-premier van Malta Joseph Muscat ondervraagd in verband met de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia in 2017. Muscat stapte in januari op nadat hij ervan was beticht tussenbeide te zijn gekomen in het onderzoek naar de moord en daarbij zijn medewerkers te hebben beschermd.

De oud-premier was vrijdagmiddag ongeveer een uur lang op het politiehoofdkantoor bij de Maltese hoofdstad Valletta. "Ik heb al hun vragen beantwoord en de politie bevestigde nogmaals dat ik niet als verdachte word beschouwd", zei Muscat buiten tegenover journalisten.

Caruana Galizia werd op 16 oktober 2017 met een autobom om het leven gebracht. De moord heeft de schijnwerpers gericht op Malta en de verhalen van corruptie van toppolitici en zakenlui op het eiland.

De journaliste voerde onderzoek naar Keith Schembri, de kabinetschef van toenmalig premier Joseph Muscat, en voormalig minister van Toerisme Konrad Mizzi. De twee zouden smeergeld hebben aangenomen van Yorgen Fenech, een van de meest vooraanstaande zakenmensen van Malta. Fenech werd eind november opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan de moord.

Kabinetschef Schembri, die volgens Fenech de moord zou hebben bevolen, is opgepakt en weer vrijgelaten. De familie van Caruana Galizia beschuldigt oud-premierJoseph Muscat ervan tussenbeide te zijn gekomen in het onderzoek naar haar dood, om zijn voormalige kabinetschef te beschermen. Er loopt nog altijd een onderzoek tegen Schembri.

AFP or licensors

Meest gelezen