AFP or licensors

Amerikaanse Huis keurt extra geld voor de post goed: "Mooi voorstel, maar het zal nergens toe leiden"

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat de omstreden besparingen bij het postbedrijf US Postal Service tegenhoudt. Er wordt ook voor 25 miljard dollar (21,2 miljard euro) aan steun uitgetrokken. "Een heel mooi voorstel, maar het zal nergens toe leiden", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Het voorstel moet nog naar de door de Republikeinen gedomineerde Senaat, daar is geen meerderheid. En dan nog zou president Trump zijn vetorecht gebruiken."

De besparingen bij US Postal Service zijn uitgegroeid tot een belangrijk politieke thema in de VS. De verwachting is dat veel Amerikanen door de coronacrisis per post gaan willen stemmen bij de presidentsverkiezingen in november. Sowieso al stemmen miljoenen mensen in de VS per post, door corona zullen er dat nog veel meer zijn. Maar door de besparingen bij US Postal, die al voor een groot deel uitgevoerd zijn, zou dit in november wel eens voor grote problemen kunnen zorgen.

De Democraten maken zich grote zorgen. Ze beschuldigen US Postal-topman Louis DeJoy ervan verregaande operationele en organisatorische wijzigingen door te voeren om de postbedeling te vertragen. DeJoy werd recent aangesteld door president Donald Trump en is een belangrijke donateur voor de president. Trump zelf is een uitgesproken tegenstander van stemmen per brief.

De Democraten in het Huis hadden een wetsvoorstel in het Huis ingediend om de besparingen terug te schroeven én om 25 miljard dollar extra te investeren in het postbedrijf. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis, had het parlement uit reces teruggeroepen om erover te stemmen. Het voorstel werd goedgekeurd met 257 stemmen tegen 150 tegen. Het Huis wordt gedomineerd door de Democraten, maar ook 26 Republikeinse parlementsleden stemden met het wetsvoorstel.

"Noodlijdende post blijft noodlijdende post"

"Heel mooi voorstel, maar het zal nergens toe leiden", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Het is dan wel goedgekeurd in het Huis, maar het moet nog naar de Senaat. En daar hebben de Republikeinen de meerderheid. De voorzitter heeft al gezegd dat extra geld voor de post niet nodig is en dat hij het voorstel niet zal goedkeuren. En zelfs al zou het er daar door geraken, dan heeft president Trump al gezegd dat hij zijn vetorecht zal gebruiken. Conclusie: de noodlijdende post blijft de noodlijdende post."

In het Huis van Afgevaardigden hebben wél 26 Republikeinse parlementsleden vóór het voorstel gestemd. "Zij horen in hun eigen kiesdistrict ook klachten van hun eigen kiezers", zegt Soenens. "Medicijnen die niet geleverd worden, post die blijft liggen, werknemers die overuren kloppen, openingsuren die fors teruggeschroefd worden, postbussen en sorteermachines die weggehaald worden en niet vervangen..."

Wachten op een president door problemen bij de post?

"De post is een hoofdrolspeler geworden bij de verkiezingen. De Democraten vrezen sabotage. Traditioneel zijn de mensen die per post stemmen, de armere bevolking, de zwarten, de latino's... Zij stemmen meestal Democratisch. Zij wonen dikwijls op 10, 15 kilometer van een stembus en hebben niet de middelen om daarnaartoe te gaan. En wat is er makkelijker dan je keuze thuis aan de keukentafel uit te brengen en op de post te doen?"

Door corona zullen veel minder mensen naar de stembus gaan en zullen ze meer per brief stemmen. "Maar gaat dit wel allemaal goed verlopen als de post problemen heeft om op tijd te leveren? Er zijn in het verleden al problemen geweest bij verkiezingen. Herinner je nog 20 jaar geleden, dan moesten er gaatjes worden geprikt in stembiljetten en die kon je dan niet zien. Als er op 3 november miljoenen stemmen niet op tijd komen en de uitslag is heel nipt, dan moeten we misschien 4, 5, 6 weken wachten op een president. En dat is zeer ongezond."

President Trump wil niet weten van stemmen per post. Volgens hem werkt het grootschalige fraude in de hand, al is daar geen bewijs voor. 

Bekijk de reportage van Björn Soenens over de problemen bij US Postal in Philadelphia:

Videospeler inladen...

Meest gelezen