Videospeler inladen...

Aantal Brantano-winkels blijft maandag dicht, elders extra personeel en kassa's

Niet alle winkels van Brantano zullen morgen open zijn. Door de grote kortingen onstond er gisteren een ware stormloop op de winkels,  maar als Brantano de volkstoeloop voor de uitverkoop niet in betere banen leidt, dan zal de winkel in onder meer Torhout morgen niet opengaan. Dat zegt burgemeester Kristof Audenaert (CD&V).  Veilinghuis Moyersoen dat de uitverkoop van de failliete keten organiseert, zegt dat er morgen een 40-tal winkels zal opengaan. Er komen extra kassa's en extra personeel. 

Het was een ware volkstoeloop gisteren in de 62 winkels van de failliete winkelketen Brantano waar klanten schoenen en andere items met liefst 75 procent korting konden kopen in een totale uitverkoop. Bijna overal stonden lange wachtrijen en onder meer in Koksijde en Genk gingen de filialen zelfs even dicht.

Ook in de winkel in Torhout was de belangstelling groot, maar volgens burgemeester Audenaert liep de verkoop allesbehalve vlot en veilig. Hij heeft daarom beslist dat de winkel morgen gesloten blijft. 

"Als Brantano een normale actie van min 20 of min 30 procent doet, dan zijn minstens zeven verkopers aan het werk", zegt hij. "Gisteren was het min 75 procent en stonden daar ocharme vier mensen. Ze hebben dat zo goed mogelijk gedaan, maar de rijen waren veel te lang. Niet alle winkels waren trouwens open. Dat is om problemen vragen."

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" van vandaag (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Het personeel was onderbemand, het wist niet eens of het voor die dag zelf nog zou worden betaald. Het was echt triestig, zo kan het niet verder. Als ze denken maandag op die manier weer open te gaan, zal het niet in Torhout zijn. Ze gaan echt met een plan moeten komen om aan te tonen dat ze hier met genoeg personeelsleden gaan zijn, zowel binnen als buiten. Mensen hebben zes of zeven uur staan wachten en zijn uiteindelijk niet binnengeraakt, het is een schande."

Vraag is ook of alles wel "coronaproof" verliep. "In Torhout geldt een mondmaskerplicht op drukke plekken", zegt Audenaert. "Het was duidelijk een drukke plek, dus iedereen heeft een mondmasker aangedaan. Dat is ook verschillende keren door de politie gecontroleerd. Maar goed, we zitten al 5 maanden in een coronacrisis, dan is het niet het moment voor een stuntverkoop."

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van gisteren over de volkstoeloop bij de winkels van Brantano (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Extra kassa's en extra personeel

Een heel ander geluid is te horen bij veilinghuis Moyersoen dat de uitverkoop organiseert. "Bij slechts een viertal winkels moest de politie tussenbeide komen of moesten de deuren gesloten worden", zegt Jeroen Van Daele van het veilinghuis. "In de bijna zestig andere winkels waren er geen problemen. We hebben heel mooie resultaten gehaald. Het personeel was heel tevreden dat het kon werken. We hebben veel berichtjes en foto's gekregen, tot zelfs om 22 uur 's avonds."

Na een evaluatie heeft Moyersoen beslist om extra kassa's te installeren en zoveel mogelijk extra personeel in te zetten om problemen te vermijden, zegt marketingverantwoordelijke Jeroen Van Daele. Met burgemeesters die hebben aangegeven dat het anders moet, voerde het veilinghuis naar eigen zeggen "constructieve" gesprekken. Morgen denkt het veilinghuis een 40-tal winkels te kunnen openen. Sommige winkels zullen pas na de middag opengaan, om het personeel meer tijd te geven om de winkels op te ruimen.

Moyersoen verwacht dat de uitverkoop nog enkele weken zal duren. "Ook al was de verkoop zaterdag fantastisch, we zien dat veel winkels nog veel voorraad hebben. We gaan ook proberen om de stock van de winkels die niet meer open kunnen, te verplaatsen."

De vakbonden vroegen een stopzetting van de uitverkoop. ACV-vakbondsman Sven De Scheemaeker noemde het verloop zaterdag "degoutant en schandalig". De vakbonden stellen zich ook vragen bij het werk van de curatoren, die een koper zoeken voor de schoenenketen. Ze kondigden aan dat ze met hun grieven zullen aankloppen bij de rechter.

Meest gelezen