Videospeler inladen...

Chaos door plots verscherpte grenscontroles in Oostenrijk: "We hebben 15,5 uur stilgestaan"

Vakantiegangers die met de auto via Oostenrijk terug naar huis willen, moeten rekening houden met lange wachttijden aan de grenzen. Oostenrijk had om middernacht de grenscontroles sterk verscherpt: álle voertuigen werden gecontroleerd, ook doorrijdend verkeer. Enkele Belgische gezinnen vertellen aan VRT NWS dat ze afgelopen nacht ruim 15 uur hebben stilgestaan. Ze getuigen van een enorme chaos, met zelfs vechtpartijen in de file.

“We zijn eindelijk door de tunnel, na 15,5 uur stilstand”, dat laat de Vlaamse Els Cornelis vanochtend vroeg aan VRT NWS weten. Cornelis is met haar gezin op de terugweg van een reis in Istrië. Aan de grens met Oostenrijk, aan de Karawankentunnel, kwam ze met haar gezin stil te staan door verstrengde grenscontroles door de Oostenrijkse ordediensten.

Ook Marko Nevens kwam met zijn gezin hopeloos vast te staan in een file.  Van 16 tot 6 uur stond hij met zijn vriendin en twee jonge kinderen stil, zonder informatie over wat er aan de hand was in een verzengende hitte. "Toen we in de file belandden was het 35 graden."

Videospeler inladen...

Wat was er nu aan de hand? De Oostenrijkse regering had beslist dat vanaf middernacht álle voertuigen die door Oostenrijk rijden, gecontroleerd en geregistreerd moesten worden. Dus niet alleen voertuigen die Oostenrijk als eindbestemming hebben, maar ook voertuigen die via Oostenrijk naar een andere bestemming rijden, onder wie ook veel Belgen, Nederlanders en Duitsers die terugkomen van vakantie. Iedereen die de grens over wou, moest het bewijs van een negatieve test voorleggen maar dat is alweer van de baan.  

“Dat dit zulke gevolgen zou hebben, had niemand verwacht”, zegt Oostenrijk-correspondent Michael de Werd. De Oostenrijkse verkeersinformatie meldde vannacht 12 kilometer file aan de Sloveense kant van de Karawanken­tunnel. (Lees verder onder de kaart.)

Sinds vanochtend is er wel beterschap omdat de Oostenrijkers meer auto's laten doorrijden. Daardoor is het verkeer aan de grenzen weer op gang gekomen. Vandaag worden er nog de hele dag vertragingen verwacht.

Gevecht

Marko Nevens vertelt nog dat hij bij een nabijgelegen tankstation water wilde halen. "Maar bij het tankstation stonden honderden mensen en er was niets meer te koop. Mensen begonnen er zelfs te vechten omdat de laatste pizza’s waren uitgedeeld."

Uiteindelijk heeft Nevens’ partner de Franse ambassade in Slovenië gebeld. Een medewerkster heeft het gezin aanwijzingen gegeven, hoe ze uit de file moesten geraken. Wat bleek? Even verderop was er een uitrit die hen naar een andere grensovergang zou leiden.

Het gezin volgde die raad en kwam 4 kilometer verderop aan een kleine grensovergang, waar bijna niemand te bespeuren was, buiten politie en een Duitse. Die moest papieren invullen. Maar toen Nevens aan de grens kwam, werd hen enkel gevraagd waar ze vandaan kwamen en waar ze naartoe gingen. Toen ze zeiden dat ze naar België reden, konden ze gewoon doorrijden, zonder papieren in te vullen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen