Golfgate in Ierland: eurocommissaris door stof na omstreden diner met 80 hooggeplaatsten (maar weigert op te stappen)

Iers eurocommissaris voor Handel Phil Hogan is niet van plan ontslag te nemen vanwege zijn aanwezigheid op een groot diner. De Ier biedt wel zijn excuses aan omdat hij met 80 prominenten aan de dis zat. Het diner eiste al twee politieke slachtoffers, omdat ze onder de aanwezigen waren; de Ierse minister van Landbouw en de vicevoorzitter van de Senaat stapten vrijdag al op.

Ierland is in de ban van het Oireachtas Golf Society-schandaal, kortweg Golfgate. Het was de krant de Irish Examiner die haar naam alle eer aandeed door het verhaal vrijdag naar buiten te brengen.

De krant was te weten gekomen dat afgelopen woensdag een groot diner heeft plaatsgevonden om de 50e verjaardag te vieren van een club die golfende parlementsleden verenigt.

In volle coronatijden gingen 81 gasten in op de uitnodiging voor het exclusieve feest. De bijeenkomst was georganiseerd door voormalig parlementslid Donie Cassidy, thans voorzitter van de jubilerende golfers.

Probleem 1

Eén probleem: in Ierland zijn indoor-bijeenkomsten al een tijd beperkt tot maximaal 50 aanwezigen. Sterker nog: daags voor de bewuste bijeenkomst werden de Ierse maatregelen verder aangescherpt en werden ontmoetingen in hotels verboden. Alleen voor trouwfeesten wordt nog een uitzondering gemaakt. 

Het hotel waar het jubileumfeest plaatsvond, loste dit creatief op door de feestzaal in tweeën te verdelen, met een ruimte voor 45 gasten aan de ene kant en 36 aan de andere kant van de paravent.

Probleem 2

Een tweede probleem is een politiek probleem: op de gastenlijst van de selecte golfclub stonden vanzelfsprekend veel prominenten: onder anderen ambassadeurs, een tv-gezicht, parlementsleden en allerlei hoge bewindslieden.

Onder hen eurocommissaris voor Handel Phil Hogan, de Ierse minister van Landbouw Dara Calleary en Jerry Buttimer, de vicevoorzitter van de Senaat. De laatste twee hebben vrijdag al hun conclusies getrokken en ontslag genomen nadat de druk te groot was geworden.

Door het stof

Eurocommissaris Phil Hogan houdt echter vast aan zijn functie en beperkt zich tot uitvoerige excuses voor zijn aanwezigheid. Hij verontschuldigt zich - via een woordvoerder - in het bijzonder tegenover de zorgmedewerkers, zo luidt het, en iedereen die een geliefde verloren heeft tijdens de coronapandemie.

"Ik erken dat ik een gevoelige snaar heb geraakt bij het Ierse volk, iets waarvoor ik me diep wil verontschuldigen", klinkt de schuldbelijdenis. Maar "als ik had geweten dat er een inbreuk zou zijn op de coronarichtlijnen zou ik niet gegaan zijn", verdedigt hij zich.

"Monumentale inschattingsfout"

In een reactie heeft de Ierse premier Micheál Martin het diner al omschreven als "een monumentale inschattingsfout". Hij kan ook het volste begrip opbrengen voor de woede die het schandaal losmaakt bij de Ierse bevolking. Het schandaal doet de Ierse regeringscoalitie, die het door de coronacrisis al niet onder de markt had, alleszins geen goed. 

Intussen heeft de Ierse politie een onderzoek opgestart, naar mogelijke inbreuken op de maatregelen voor de volksgezondheid. Maar zolang het onderzoek loopt, zal er niet over worden gecommuniceerd. Wel is geweten dat het onderzoek zich eerder zal richten op de organisatie dan op de aanwezigen.

Meest gelezen