Herdenking van An en Eefje die 25 jaar geleden verdwenen: "Ze zijn nog aanwezig in ieder van ons"

De Hasseltse meisjes An en Eefje werden zondagnamiddag herdacht tijdens een serene plechtigheid. De vriendinnen verdwenen exact 25 jaar geleden, en raakten verstrikt in het vangnet van Marc Dutroux. Pas een jaar later werden hun lichamen teruggevonden. 

Na een kwarteeuw beroert de gruwel rond de verdwijning van An en Eefje nog altijd de nationale gemoederen. Dat bleek ook op de herdenkingsplechtigheid zondagnamiddag in het Cultureel Centrum van Hasselt. Daar nam onder meer de vader van An, Paul Marchal, het woord: “Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest voor een speech. Maar het is belangrijk dat de jeugd dit verhaal meekrijgt.”

Zelf was ik niet nerveus omwille van de inhoud van mijn tekst, maar om de impact van het moment  

Paul Marchal, vader van An

Door de coronacrisis vond de herdenking plaats in beperkte kring. Naast Paul Marchal namen ook de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput, federaal minister van Justitie Koen Geens, Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir, kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en een tiener in naam van Unicef het woord. Woordkunstenaar Jee Kast begeleidde het geheel.

“Alle woorden hebben mij geraakt”, vervolgt Marchal. “De inkleding van de plechtigheid was sober maar mooi. Zelf was ik niet nerveus omwille van de inhoud van mijn tekst, maar om de impact van het moment. Vanbinnen voelt het voor ons alsof we de geschiedenis opnieuw beleven. Maar het moet, hoe hard ook, want de herdenking van An en Eefje heeft ook een maatschappelijk doel.”

De meisjes staan voor eeuwig in de harten van de Hasselaren gegrift

Joost Venken, Hasselts schepen van Cultuur

Het symbolische herdenkingsmoment vond plaats in een zaal dicht bij het monument voor An en Eefje. Dat is enkele weken geleden teruggeplaatst in het Hasseltse stadspark. “Door werken is het beeld een tijdje uit de openbaarheid verdwenen. Daardoor viel het ons extra hard op dat de Hasselaren ontroerd waren bij het recente weerzien”, zegt schepen van Cultuur Joost Venken. “De meisjes staan duidelijk voor eeuwig in de harten van de Hasselaren gegrift."

Van immens verdriet hebben de ouders van de verdwenen meisjes een strijd voor hoop gemaakt

Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie

“Het moet me van het hart: iemand verwijten mediageil te zijn is makkelijk  voor mensen die die persoon niet graag zien. Maar media waren destijds de sleutel in het terugvinden van onze dochter en haar vriendin. Ik wist wat ik deed. De keuze was snel gemaakt”, speecht Paul Marchal.

Volgens Vlaams minister van Justitie, Zuhal Demir, hebben de ouders van de ontvoerde meisjes het land doen bewegen. “Geen enkele ouder zou moeten doorstaan wat zij hebben moeten meemaken. Maar ze hebben zich - elk op hun eigen manier - laten horen, met een onvoorstelbare kracht. Van immens verdriet hebben zij een strijd voor hoop gemaakt. Dit land is vandaag een veiligere plaats geworden voor kinderen door de inspanningen en de stem van de ouders van de ontvoerde meisjes."

De minister voegde er nog aan toe dat An en Eefje min of meer leeftijdsgenoten van haar waren, en dat hun verdwijning onuitwisbare sporen naliet bij haar en haar Genkse vriendinnen.”

An en Eefje zijn nog aanwezig in ieder van ons

Camille, 14 jaar, in naam van Unicef

De rode draad doorheen de herdenkingsplechtigheid waren de Rechten van het Kind. Daarom las de 14-jarige Camillie Vrijens, in naam van Unicef, een brief voor aan An en Eefje. “Mijn generatie is nog goed op de hoogte. An en Eefje zijn nog aanwezig in ieder van ons. Zelf vind ik het mooiste stukje in mijn brief de boodschap dat we naar elkaar moeten luisteren als er iets gebeurt. Heel simpel, maar heel waardevol.”

Meest gelezen