Matteo Cogliati / Hans Lucas

Liveblog: Zevende dag op rij dat  aantal besmettingen daalt, recordaantal testen in testdorp Antwerpen

Voor de zevende dag op rij is het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land gedaald. In de week van 13 tot en met 19 augustus kwamen er gemiddeld 508 besmettingen per dag bij. In het testdorp in Anwerpen zijn er vandaag 450 testen afgenomen, vooral van mensen die uit een oranje zone terugkeren. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Recordaantal tests in Antwerps testdorp

In het coronatestdorp in Antwerpen hebben 450 mensen zich vandaag laten testen, dat is meer dan een verdubbeling van het vorige dagrecord. De stijging heeft te maken met het feit dat ook mensen die zijn teruggekeerd uit een oranje zone zich sinds gisteren kunnen laten testen.  Zij nemen de helft van de tests voor hun rekening.

In het testcentrum kunnen enkel inwoners van Antwerpen en enkele randgemeenten terecht. Hiervoor moeten ze zich eerst registreren op www.testcovid.be. Zich spontaan aanbieden kan niet.

“Zonder het testdorp hadden 450 mensen naar de huisarts moeten gaan voor een test, met alle extra werk als gevolg", zegt schepen van Gezondheidszorg Fons Duchateau. "Om de eerstelijnszorg te helpen, moeten we deze tests zo veel mogelijk bij hen wegnemen. Ik denk dat deze cijfers heel duidelijk de nood tonen aantonen van ons testdorp. Het is een wapen om de pandemie in te dijken en Antwerpen en omgeving te beschermen”

Videospeler inladen...

Coronacijfers: zevende dag op rij dat het aantal besmettingen daalt

Voor de zevende dag op rij is het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land gedaald.

  • In de week van 13 tot en met 19 augustus kwamen er in het hele land gemiddeld 508 besmettingen per dag bij. Dat is een daling met 15 procent in vergelijking met een week eerder.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft het aantal nieuwe besmettingen wel nog altijd stijgen. In een week tijd werden daar 898 besmettingen vastgesteld, 76 meer dan een week eerder. Ook in de provincies Vlaams-Brabant (+57 besmettingen) en Henegouwen (+23 besmettingen) is er een lichte stijging.
  • In de provincie Antwerpen zet de daling van het aantal nieuwe coronagevallen zich voort. In een een week tijd nog 794 besmettingen bevestigd, 416 minder dan de week daarvoor.
  • Enkel in Brussel, Vlaams-Brabant en Henegouwen zit het reproductiegetal nog boven 1: respectievelijk 1,085, 1,120 en 1,156.
  • Het aantal bijkomende overlijdens blijft toenemen tot gemiddeld 10 per dag. Dat is een toename met 31 procent. Het totale dodental in ons land staat intussen al op 9.988.
  • Gemiddeld worden nu 30 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een zeer lichte daling, met 2 procent.
  • In totaal zijn in ons land nu al 81.468 besmettingen met het coronavirus bevestigd.
  • Van 13 tot en met 19 augustus werden in ons land meer dan 130.000 tests uitgevoerd, of gemiddeld 18.599 per dag. In de periode lag het aantal positieve tests voor heel België op 3 procent.

Politie start onderzoek naar bedreigingen aan het adres van Marc Van Ranst

De lokale politie Mechelen-Willebroek is een onderzoek gestart naar bedreigingen die viroloog Marc Van Ranst ontving in het station van Mechelen. Van Ranst maakte twee foto's van de man en zette die op Twitter. "In het station van Mechelen stapte een kerel op mij af want hij ging mij 'kapotmaken omdat ik een linkse rat was'. Hij is al heilhitlergroetend afgedropen. Arme man", schreef Van Ranst erbij.

De Mechelse politie merkte de boodschap op Twitter op en is meteen een onderzoek gestart. "Wij zijn kort nadien begonnen met een onderzoek naar de verdachte van deze feiten", bevestigt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. "We hebben de camerabeelden van de stadscamera's in de stationsbuurt opgevraagd en ook die van onze collega's van de spoorwegpolitie. We hebben nog geen contact gehad met mijnheer Van Ranst, hij heeft nog geen klacht ingediend en dat is ook niet nodig bij dit soort feiten. We zullen later contact met hem opnemen zodat hij zijn verhaal kan doen."

Videospeler inladen...

Groen licht voor coronavirusbehandeling met bloedplasma in de VS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat er door de Amerikaanse toezichthouders toelating is verleend voor een nieuwe coronavirusbehandeling met bloedplasma van mensen die hersteld zijn van de ziekte. 

De Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) zal de weg vrijmaken voor de behandeling met het zogeheten "helend plasma". Door de toelating wordt het makkelijker voor patiënten om toegang te krijgen tot deze behandeling. Trump heeft er eerder al de loftrompet over opgestoken, maar de effectiviteit ervan is niet bewezen.

Parenclub in Harelbeke sluit na twee dagen opnieuw de deuren

Een parenclub in Harelbeke, die na een half jaar weer open ging, heeft de deuren na twee dagen opnieuw gesloten. Volgens de uitbaters is de capaciteit beperkt en moeten ze te veel klanten weigeren.

Videospeler inladen...

Gezicht Oekraïense Oranjerevolutie Julia Timosjenko besmet met coronavirus

De Oekraïense ex-premier Julia Timosjenko is besmet met het coronavirus. Dat heeft haar woordvoerster bevestigd.

De gezondheidstoestand van de 59-jarige ex-regeringsleidster lijkt vrij ernstig. Volgens haar woordvoerster heeft ze 39 graden koorts en vecht ze voor haar gezondheid. Ook andere gezinsleden zouden besmet zijn.

Timosjenko was tweemaal premier van Oekraïne. Ze werd internationaal bekend in 2004 als het gezicht van de pro-westerse Oranjerevolutie. Vorig jaar nam ze voor de derde keer mee aan de presidentsverkiezingen, maar verloor in de eerste ronde.

Volgens officiële cijfers zijn er ruim 100.000 coronabesmettingen in Oekraïne. Meer dan 2.270 mensen zijn overleden aan het virus.

Ierland is in de ban van "Golfgate"

Iers eurocommissaris voor Handel Phil Hogan is niet van plan ontslag te nemen vanwege zijn aanwezigheid op een groot diner. De Ier biedt wel zijn excuses aan omdat hij met 80 prominenten aan de dis zat. Het diner eiste al twee politieke slachtoffers, omdat ze onder de aanwezigen waren; de Ierse minister van Landbouw en de vicevoorzitter van de Senaat stapten vrijdag al op.

Lees meer in dit artikel:

Aantal nieuwe coronabesmettingen ruim onder de 500 in Nederland

Het coronadashboard van de Nederlandse overheid meldt vandaag 457 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat zijn er 51 minder dan de dag ervoor, toen het aantal 508 bedroeg. In de regio Amsterdam-Amstelland zijn 81 nieuwe besmettingen vastgesteld, in Rotterdam-Rijnmond gaat het om 65 nieuwe gevallen. In de regio Haaglanden zijn 39 nieuwe gevallen geregistreerd, in de regio Utrecht 32 en in Midden- en West-Brabant 33.

Minister van Volksgezondheid: "Geen nieuwe lockdown in Italië"

De Italiaanse regering overweegt geen nieuwe lockdown, ondanks een gestage stijging van het aantal besmettingen in de laatste maand. Dat heeft de Italiaanse minister van Volksgezondheid Roberto Speranza gezegd in de Italiaanse krant La Stampa.

Italië, een van de zwaarst getroffen landen in Europa, liet de voorbije 24 uur 1.071 nieuwe besmettingen optekenen. Het is de eerste keer dat het aantal besmettingen boven de 1.000 uitstijgt sinds de regering de strenge maatregelen in mei is beginnen te versoepelen.

"We gaan geen nieuwe lockdown invoeren", zegt Speranza. De huidige situatie is volgens hem niet vergelijkbaar met die in februari en maart, toen het virus zich ongecontroleerd aan het verspreiden was en het moeilijk was om besmette mensen op te sporen en te isoleren. "Ik ben optimistisch, maar voorzichtig. Onze gezondheidsdiensten zijn veel sterker geworden." Volgens Speranza heeft Italië het aantal bedden op de dienst intensieve zorg verdubbeld.

Het aantal nieuwe infecties blijft veel lager dan in Spanje en Italië en de sterftecijfers liggen laag. In heel Italië zijn tot nu 258.136 besmettingen en 35.430 overlijdens geregistreerd.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meer dan 3 miljoen besmettingen in India

Het aantal coronabesmettingen in India heeft de kaap van 3 miljoen overschreden, zo blijkt uit cijfers van de overheid. De voorbije 24 uur kwamen er 69.239 infecties bij, blijkt ut cijfers van Volksgezondheid. Er zijn in totaal nu 3.044.940 besmettingen geregistreerd. De voorbije 24 uur stierven er ook 912 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat brengt het totale aantal op 56.706.

Al meer dan twee weken rapporteert India volgens lokale media steevast het hoogste aantal nieuwe besmettingen wereldwijd, met elke dag meer dan 50.000 extra gevallen. Zo ging het aantal besmettingen in het Zuid-Aziatische land in 16 dagen van twee naar drie miljoen. Voor het miljoen ervoor waren 21 dagen nodig.

India is op basis van het aantal besmettingen het op twee na zwaarst getroffen land wereldwijd, na de Verenigde Staten en Brazilië. Het eerste coronageval in het land van 1,3 miljard inwoners werd eind januari geregistreerd. De deelstaat Maharashtra, met de miljoenenstad Mumbai, is het zwaarst getroffen met 671.942 besmettingen en 21.995 sterfgevallen.

Meest gelezen