Videospeler inladen...

"Hoepel op!": opnieuw meer dan 100.000 betogers op straat tegen Loekasjenko in Wit-Rusland

In Wit-Rusland hebben tienduizenden mensen deelgenomen aan een nieuwe protestmars, twee weken na de omstreden verkiezingsoverwinning van president Aleksandr Loekasjenko. "Oechodi!" ("Hoepel op!") scandeerden ze op het centrale plein van de hoofdstad Minsk. De betogers herhalen het succes van vorige zondag, toen meer dan 100.000 mensen op straat kwamen. De president liet zich ook opmerken. Hij vloog met een helikopter over de betogende massa en stapte nadien uit het toestel met een automatisch wapen in de hand (zie de beelden verderop in dit bericht).

De woede over de omstreden herverkiezing van Loekasjenko is nog lang niet weggeëbd in Wit-Rusland. Net als vorige zondag zijn ook vandaag vele duizenden betogers -wellicht meer dan 100.000- op straat gekomen in de hoofdstad Minsk en in andere steden in Wit-Rusland. Ongezien in een land dat al meer dan een kwarteeuw met ijzeren hand wordt bestuurd.  

"Het regende nochtans vanochtend in Minsk, en er waren ook veel berichten dat de politie zou ingrijpen. Je zag ook inderdaad veel arrestatietrucks rondrijden", zegt correspondent Michiel Driebergen in Minsk.

Toch stroomden vanmiddag al tienduizenden mensen samen op het plein van de Onafhankelijkheid en in de omliggende straten.

Hoeveel het er uiteindelijk precies zijn, is moeilijk te zeggen. Schattingen gaan van 100.000 tot 200.000, vergelijkbaar dus met de menigte die ook vorige zondag al op de been was.

"Hoepel op!"

De betogers zwaaien met roodwitte vlaggen en scanderen "Vrijheid" en "Hoepel op!". Bij de betogers zijn ook arbeiders van de tractorenfabriek die Loekasjenko vorige week nog uitjouwden.   

Via luidsprekers roept de politie om dat de betogers deelnemen aan een onwettige actie. De oproerpolitie is massaal ingezet, maar houdt zich tot dusver afzijdig.  De minister van Defensie waarschuwde dat in geval van onlusten in de buurt van nationale monumenten het leger zal worden ingezet. 

Loekasjenko zou met een helikopter over de betoging hebben gevlogen. Op beelden is te zien hoe hij uit de helikopter stapt als die aankomt aan het presidentieel paleis. Hij heeft een kalasjnikov in de hand en groet de oproerpolitie, die de residentie van Loekasjenko heeft afgesloten. De leden van de ordediensten applaudiseren vervolgens voor de president.  

De massaal aanwezige ordetroepen hielden zich de hele dag afzijdig zodat er geen incidenten waren. Tegen de avond werd de betoging ontbonden. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De protestmars is niet alleen gericht tegen de herverkiezing van Loekasjenko, die al een kwarteeuw met harde hand regeert over Wit-Rusland, en door de betogers wordt verdacht van grootschalige kiesfraude. Er heerst ook woede over het gewelddadige politieoptreden en de willekeurige, massale arrestaties van de voorbije weken. 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Frustratie en boosheid wordt nog elke dag gevoed"

"De frustratie, het verdriet en de boosheid daarover groeit met de dag en wordt ook elke dag nog gevoed", zegt correspondent Michiel Driebergen. "Gisteren kwam het nieuws van de dood van een vijfde demonstrant. Hij werd vlak na de herverkiezing opgepakt en is nu gevonden in een bos net buiten Minsk, met allerlei verwondingen. Vreselijke verhalen als dit blijven komen, ook over nieuwe -weliswaar veel gerichtere - arrestaties blijven komen en voeden de boosheid, en ook de mensenmassa's die op straat komen."

Beluister hier het gesprek met Michiel Driebergen vanuit Minsk (Radio 1, "De ochtend"):

NAVO ontkent troepenconcentraties aan de grens

Net als de betogers lijkt ook Loekasjenko het niet snel op te geven. "Loekasjenko werpt zich nu meer op als legerleider", zegt Driebergen. Gisteren woonde hij, gekleed in legeruniform, een militaire oefening bij in de Grodno-regio, aan de grens met Polen en Litouwen.

Daar herhaalde hij dat het protest tegen hem wordt aangestuurd door het Westen. De NAVO brengt bij de grens in Polen en Litouwen troepen in stelling, zei hij ook. Hij heeft zijn minister van Defensie opdracht gegeven om de "meest strikte maatregelen" te nemen om de territoriale eenheid van het land te verdedigen. 

Opmerkelijke beelden van president Loekasjenko. Hij vloog met een helikopter over de mensenmassa die tegen hem betoogde. Daarna stapte hij uit het toestel met een automatisch wapen in de hand. (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

"Hij werpt zich op als iemand die het land wil beschermen tegen allerlei buitenlandse machten, hoewel er objectief gesproken van dat soort dreiging voor hem helemaal geen sprake is", zegt Driebergen.   

De NAVO heeft intussen formeel ontkend dat het zijn aanwezigheid aan de Wit-Russische grens aan het opvoeren is. De beweringen van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zijn dan ook "ongegrond", zo staat in een reactie van de militaire verdragsorganisatie in Brussel. 

Polen noemt de verklaring van Loekasjenko dan weer "regimepropaganda", Litouwen heeft het over "volledig ongegronde verklaringen over ingebeelde externe dreigingen". 

Christophe Licoppe

Meest gelezen