facebook Peter Reekmans

Burgemeester Glabbeek hekelt tonnagebeperking voor vrachtwagens van buurgemeente Tienen

Een tonnagebeperking in de Tiense deelgemeenten Kumtich en Vissenaken zorgt voor heel wat extra vrachtverkeer in Attenrode-Wever, Bunsbeek en Kapellen, drie dorpjes in Glabbeek. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) is niet te spreken over de maatregel.

De werkzaamheden aan de Tiense Vesten én een recente tonnagebeperking in Kumtich en Vissenaken zorgen er voor dat zware vrachtwagens een omweg moeten maken via buurgemeente Glabbeek. Vooral de dorpjes Attenrode-Wever, Bunsbeek en Kapellen hebben te lijden onder de extra vrachtwagens, zo blijkt uit metingen van de politie. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) vraagt zijn Tiense collega Katrien Partyka (CD&V) een oplossing.

Ongeschikt

De tonnagebeperking gaat al in zodra de vrachtwagens de E40 of de E 314 verlaten", zegt Reekmans. "Daardoor moeten vrachtwagens naar Vissenaken of Kumtich een grote omweg maken, dwars door onze gemeente.  Maar onze wegen zijn niet geschikt voor zware vrachtwagens", zegt Reekmans. Hij vindt het ook niet fair dat de ene gemeente het probleem van het vrachtverkeer gewoon verplaatst naar een andere gemeente.

Buigen of barsten

Reekmans heeft zijn collega Katrien Partyka (CD&V) van Tienen in een brief gevraagd om de tonnagebeperking op te heffen of op zijn minst aan te passen voor plaatselijk verkeer. "Ik hoop dat Tienen inziet dat de maatregelen in hun huidige vorm niet langer kunnen", zegt hij. "Maar als Tienen niet toegeeft, dan plaats ik zelf een tonnagebeperking op mijn wegen. Dan zal er geen enkele vrachtwagen nog in Kumtich of Vissenaken geraken. Dit is niet mijn stijl, maar als het moet dan zal het zo gebeuren", stelt Reekmans. 

Meest gelezen