Wijndomein Zilver Cruys

Dieven plukken 200 kilo druiven van wijndomein in Ieper: "Ik hoop dat ze er diarree van krijgen"

In Boezinge bij Ieper gingen dieven aan de haal met een kleine 200 kilogram druiven van wijndomein Zilver Cruys. Eigenaar Filip Decroix verliest ongeveer 1.200 euro aan inkomsten door de diefstal. De dieven hebben naar schatting 3 uur geplukt.

De dieven hebben in een paar uur tijd 50 tot 60 wijnranken kaalgeplukt. "Dit is broodroof", zegt Filip Decroix. Hij is de eigenaar van het domein. "Het is erg onrespectvol om iemands druiven te plukken. Die druiven zijn mijn inkomst. In totaal schat ik de verloren inkomsten op 1.200 euro."

"Het zijn amateurwijnmakers"

"Het gaat volgens mij om amateurwijnmakers, want van de geplukte druiven kan je geen echte wijn maken. Het is geen nobele druivensoort, ik gebruik die alleen om mijn wijnen aan te vullen. Je kan de druiven ook niet opeten, ze zijn er dus niet veel mee. Ik hoop dat ze er diarree van krijgen", lacht de wijnmaker.

Binnen een drietal weken zijn de nobele druivensoorten rijp om te plukken. Dan gaat de wijnmaker samen met collega's in de buurt voor meer sociale controle zorgen. "Maar ik weet niet of het veel zal uitmaken, want mijn huis ligt vlak bij de plaats waar de dieven toegeslagen hebben. Ze hebben dus echt op de loer gelegen tot ze zagen dat ik met de auto vertrok. Laat ons hopen dat het een eenmalig voorval was."

Meest gelezen