Een regering vóór de deadline van 17 september, kan dat eigenlijk nog? "Het zit heel geblokkeerd"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is intussen al bijna een week aan zet als preformateur, nadat de poging van Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) op de klippen gelopen was. Maar welke speelruimte heeft Lachaert nog? En welke formules hebben nog een kans op slagen? Politiek journalist Pieterjan De Smedt wikt en weegt. 

Op 17 september moet premier Sophie Wilmès (MR) opnieuw het vertrouwen vragen aan het parlement om verder te mogen regeren met haar minderheidsregering. Maar de kans is klein dat dat een reële optie is. In dat geval moet er tegen dan een nieuwe volwaardige regering op de been zijn. 

Maar die onderhandelingen verlopen - zacht uitgedrukt - moeizaam.

Paars-groen is niet echt een optie, paars-geel eigenlijk ook niet

Want, paars-groen (zonder CD&V) is niet echt een optie, en ook paars-geel ligt zeer moeilijk, vertelt politiek journalist Pieterjan Desmedt. 

"De bedoeling van Egbert Lachaert van Open VLD is echt wel om een regering op de been te brengen waar ook CD&V toe behoort, het zogenoemde Vivaldi-scenario" (dat is dus een coalitie van liberalen en groenen, aangevuld met socialisten en CD&V).

Maar, en daar knelt het schoentje: volgens wat Desmedt hoort, staat CD&V zelf niet echt te springen voor zo'n coalitie. "CD&V heeft vanmorgen vergaderd, de top heeft toelichting gegeven. En ze mogen wel blijven praten, willen een voorstel van Lachaert ook bekijken, maar er is bijzonder weinig zin om in dat verhaal mee te gaan, hoor ik."

Egbert Lachaert (Open VLD), met Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR)

Daar zijn een aantal redenen voor somt Desmedt op. "In dat scenario is CD&V niet echt noodzakelijk, ze kunnen dus minder wegen en zijn niet noodzakelijk voor een meerderheid. Daarnaast denken ze ook dat zo'n scenario de werking van de Vlaamse regering zal bemoeilijken, omdat ze op dat moment moeten samenwerken met N-VA op Vlaams niveau, terwijl N-VA op federaal niveau in oppositie zal zitten. Als laatste is er ook een grote verbondenheid tussen de twee partijen. N-VA heeft Wouter Beke van CD&V ook niet laten vallen toen hij onder vuur lag voor zijn aanpak van de coronacrisis." Kortom: "Het is moeilijk voor CD&V om zonder N-VA door te gaan, CD&V hoopt eigenlijk dat het verhaal tussen PS en N-VA een nieuw leven krijgt."

En ook een coalitie tussen paars-geel is niet evident. "Er speelt een persoonlijke vete tussen De Wever en Lachaert. Ze hebben elkaar vorige week nog gesproken en dat liep zeer slecht. Op dit moment zijn er ook geen ontmoetingen tussen de technische experten van de partijen. Bij Open VLD klinkt het dat N-VA nu al de oppositierol op zich neemt."

En, om het helemaal complex te maken, is CD&V ook nog eens verbaasd over de houding van N-VA: "Ze vinden dat Bart De Wever wel heel snel de handdoek in de ring gegooid heeft. De vraag is dus: wil De Wever wel mee in het verhaal?"

Het zit geblokkeerd, heel geblokkeerd

Het mag duidelijk zijn: het zit geblokkeerd, heel geblokkeerd. "Lachaert hoopt dat CD&V toch nog zal willen meegaan in het verhaal, dat de partij toch nog voor een eigen koers wil varen, in plaats van mee te lopen met N-VA. Maar bij CD&V zijn ze nog niet overtuigd van dat verhaal van Lachaert."

En een scenario zonder CD&V, ook dat ligt moeilijk. "Dan krijg je CD&V, N-VA en Vlaams Belang op de oppositiebanken, wat toch een belangrijke stroom is in de Vlaamse opinie. Dus de vraag is wat dat gaat geven bij de volgende verkiezingen."

Dan krijg je CD&V, N-VA en Vlaams Belang op de oppositiebanken, wat toch een belangrijke stroom is in de Vlaamse opinie

Over die verkiezingen gesproken, komen die alsmaar dichterbij? "Partijen willen dat echt niet. Ze redeneren natuurlijk vanuit eigenbelang, denken dat Vlaams Belang dan de grote overwinnaar wordt. Maar wanneer er op een gegeven moment geen uitweg meer is, rollen we daar wel naartoe. En op dit ogenblik zijn er heel weinig indicaties dat er een opening komt voor een groot akkoord."

Bekijk hier het gesprek met Pieterjan Desmedt in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen