Radio 2

Fietsenmaker van Eddy Merckx sluit de deuren: "Kwaliteit en service lokten klanten uit het hele land"

Paul Godeau van de gelijknamige fietsenwinkel "Rijwielen Godeau" hangt de fiets letterlijk aan de haak. Hij gaat samen met zijn vrouw Brigitte met pensioen. Godeau kan terugblikken op een rijke carrière als mecanicien en fietsverkoper. Wielerlegende Eddy Merckx was één van zijn vaste klanten.

Rijwielen Godeau is een begrip in de Zennevallei. Maar de zaak sluit eind dit jaar de deuren. "Vanaf 2 september houden we uitverkoop", laat eigenaar Paul Godeau weten. "Maar ik zal mijn klanten tot de laatste dag bijstaan met raad en daad."

Van mecanicien tot winkelier

Paul Godeau begon destijds zelf als wielrenner, maar vestigde zijn reputatie vooral achter de schermen als mecanicien. In 1980 ging hij aan de slag in de nieuwe fietsenfabriek van Eddy Merckx. Als mecanicien deed hij ook zes keer mee aan de Tour de France en als lid van de nationale ploeg begeleidde Paul negen wedstrijden van het WK wielrennen. "Ik was er bij toen Rudy Dhaenens wereldkampioen werd in Japan in 1990 en toen Johan Museeuw de regenboogtrui won in  Lugano in 1996", herinnert Paul zich.

Eigen zaak

Ondertussen had Paul ook zijn eigen zaak opgericht. "Rijwielen Godeau" langs de Steenweg naar Halle is een begrip, niet alleen in de Zennevallei maar in het hele land. Paul volgt alle trends: "In het begin moest iedereen een koersfiets hebben van het merk Eddy Merckx. Daarna waren de mountainbikes erg populair. En vandaag verkopen we veel elektrische fietsen." 

Laptop in het atelier

Ook het sleutelen aan fietsen kende een evolutie. "Naast het traditionele gereedschap staat er nu ook een laptop naast de onderhoudsbank. De charme van de ambacht is daardoor wat verloren gegaan", mijmert Paul. Maar er is ook één constante: "Eddy Merckx is me altijd blijven steunen. Hij was al die jaren klant voor het onderhoud van zijn persoonlijke fietsen. Daaruit is een jarenlange vriendschap ontstaan", vertelt Paul trots.

Naast het gewone gereedschap staat er nu ook een laptop in het atelier. Het is geen ambacht meer zoals vroeger.

Supporteren voor Remco

Binnenkort gaan Paul en zijn echtgenote dus met pensioen. "Dat mag wel na ruim 40 jaar werken", lacht Paul. Het koppel heeft geen kinderen om de zaak voort te zetten en een overnemer vonden ze evenmin. "We hebben de winkel intussen verkocht aan een bedrijf dat er kantoren van wil maken. Op 2 september start de uitverkoop, en dat geeft toch een dubbel gevoel", geeft Paul toe. "Maar één ding is zeker: ik zal mijn klanten tot de laatste dag bijstaan", belooft Paul. En daarna? "Dan ga ik supporteren voor Remco Evenepoel. Nu moet hij rusten na zijn ongeval, maar we gaan aan die jongen nog veel plezier beleven", voorspelt Paul. 

Meest gelezen