Fietsersbond: "Scholieren op een koersfiets hoeven geen mondmasker te dragen, maar op een stadsfiets wel. Dat is absurd"

De Fietsersbond vraagt meer duidelijkheid over het dragen van mondmaskers op de fiets, ruim een week voor de start van het nieuwe schooljaar. "Heel wat scholieren doorkruisen gemeente- en soms zelfs provinciegrenzen. Er is één uniforme regel nodig", vindt Wies Callens van de Fietsersbond.

Voor fietsers is er heel wat verwarring: in de ene Vlaamse gemeente moet je wel een mondmasker dragen op de fiets, in de andere niet. "Heel wat scholieren gaan volgende week terug naar school en zij fietsen vaak over gemeente- en provinciegrenzen. Daarom vragen we duidelijkheid", zegt Callens bij Radio 2 Antwerpen.

Drukke plaatsen

In de provincie Antwerpen hoef je geen mondmasker te dragen op de fiets als je amper anderen kruist, maar wel op drukke plaatsen of als je met andere fietsers staat te wachten aan een verkeerslicht. En dan wordt er ook nog eens een onderscheid gemaakt tussen recreatief fietsen en sportief fietsen. 

"Je zou een oproep kunnen lanceren dat alle scholieren in een lycra pakje met een koersfiets naar school zouden gaan, want dan hoeven ze geen mondmasker te dragen. Maar op een stadsfiets wel. Dat is absurd", klaagt Callens aan. 

Mondmasker in de klas

De Fietsersbond vraagt om één uniforme maatregel voor het hele land zodat ouders weten hoe ze hun kind naar school moeten laten vertrekken. "De middelbare scholieren moeten al de hele dag een mondmasker dragen in de klas, dus zou het goed zijn als ze dat niet hoeven te doen op weg naar school en op terugweg naar huis", besluit Callens. 

Meest gelezen